U trendu

Budžetski deficit u 2017. malo manji nego ove godine

Vlada Srbije u budžetu za 2017. godinu nije planirala značajnije uštede, tako da će deficit biti približno isti kao i ove godine, ocenio je danas Fiskalni savet.

„Procenjuje se da će deficit, kad se uračunaju jednokratne isplate penzionerima i otplata duga Petrohemije, ove godine iznositi oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a bez tih rashoda minus bi bio 1,5 odsto BDP, skoro kao što se planira za 2017. godinu“, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta o predlogu budžeta za iduću godinu.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je na konferenciji za novinare istakao da je za smanjenje javnog duga neophodno smanjiti deficit budžeta, ali da se tek posle 2020. godine planira pad deficita na 0,5 odsto BDP-a, što bi značajnije moglo da spusti javni dug.

„Sadašnji dug države od oko 74 odsto BDP-a je izuzetno visok i opasan kao i neuspešna državna i javna preduzeća jer su ogroman trošak za državu. Jedina planirana mera za smanjenje budžetskog deficita naredne godine je ušteda od pet milijardi dinara po osnovu smanjenih transfera lokalnom samoupravama“, kazao je Petrović.

On je dodao da su, sudeći po predlogu budžeta, reforme u državnim i javnim preduzećima svedene na minimum jer je u budžetu predvideno samo tri milijarde za otpremnine, što je dovoljno samo za oko 5.000 ljudi, a u tom sektoru radi oko 45.000 radnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.