Čadež: Analiza Fajnenšel tajmsa – dokaz o unapredjenju poslovne klime

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je danas da je najbolji dokaz napretka Srbije u unapredjenju poslovne i investicione klime to što je, po analizi Fajnenšel tajmsa (Financial Times, FT), prva u svetu po indeksu performansi grinfild direktnih stranih investicija.
 
Činjenica da je po ovom indeksu kojim Fajnenšel tajms rangira investicione destinacije u svetu, Srbija privukla 12 puta više investicija nego što se moglo očekivati od privrede njene veličine merene visinom bruto domaćeg proizvoda, najbolje govori o atraktivnosti Srbije za investitore iz sveta, rekao je Čadež, a prenela PKS.
 
Čadež je podsetio da su grinfild investicije u Srbiju, osim boljih propisa i skoka na Doing Business listi Svetske banke, „privukli i kvalifikovana radna snaga i odlična pozicija  koju imamo kao izvozno tržište“, navodi se u saopštenju.
 
On je istakao značaj drugačije komunikacije i nastupa prema stranim investitorima koji Srbija danas ima – od promocije zemlje kao investicione destinacije i pojedinačnih projekata u svetu do podrške investitorima tokom pripreme i realizacije projekata.
 
Čadež je rekao da Srbija trenutno sa stranim kompanijama pregovara o 53 investiciona projekta „vredna 1,3 milijarde evra koja će omogućiti otvaranje oko 30.000 radnih mesta“
 
„U protekle dve godine privukli smo polovinu ukupnih stranih direktnih ulaganja koja su ušla u region Zapadnog Balkana“, rekao je on.

Dodao je i da je Srbija „proglašena za  petu zemlju u Evropi po privlačnosti za industrijske projekte i šestu po broju radnih mesta otvorenih zahvaljujući stranim direktnim investicijama“.

Srbija je prva u svetu po indeksu performansi grinfild direktnih stranih investicija jer su regulatorna reforma, niska cena rada i pristup tržištu EU nadvladali inače razočaravajuće ekonomske performanse zemlje, objavio je ranije Fajnenšel tajms (Financial Times, FT).

Indeksom se meri privlačnost neke zemlje kao destinacije za grinfild direktne strane investicije gledano prema veličini njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a sačinio ga je fDi Intelidžens (fDi Intelligence), deo FT koji se bavi analizom podataka.

Srbija ima indeks 12,02 a slede Kambodža sa 11,24 i Makedonija sa 9,18,

Indeks Srbije pokazuje da je zemlja u 2016. privukla više od 12 puta više grinfild direktnih stranih ulaganja nego što bi se očekivalo za ekonomiju te veličine, objavio je britanski poslovni dnevnik.

Iako je Srbija na Duing biznis listi Svetske banke na 44. mestu, ulagačima iz inostranstva je bila privlačna zahvaljujući reformama kojima je, pored ostalog, skraćeno vreme za registraciju kompanije i izdavanje gradjevinske dozvole.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike