U trendu

Čadež: Uvodjenje taksi od 10 odsto na uvoz srpske robe politička i iracionalna odluka

Presednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas je odluka prištinskih vlasti o uvodjenju 10 odsto takse za uvoz srpske robe štetna po privredu celog regiona i ocenio da je to „politička i iracionalna odluka“.

Čadež je za televiziju Pink rekao da se srpske kompanije na Kosovu i Metohiji trude da prodaju robu koju imaju u svojim skladištima, jer očekuju da se situacija brzo reši.

„Mi smo u kontaktu sa našim kompanijama i kompanijama sa Kosova svakodnevno, jer su i one nekim delom ugrožene i pokušavaju da komuniciraju sa svojim predstavnicima, ali očigledno bez uspeha da se ovo što pre završi“, pojasnio je Čadež.

On je rekao da je Privredna komora Srbije već prvo veče kada su uvedene takse reagovala i da su obavljeni razgovori sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, komesarkom za trgovinu EU, ministrima CEFTE kojima su „poslali pismo i vrlo argumentovano izložili šta je sve prekršeno“ takvom odlukom Prištine.

„Ne možete da preko noći odlučite da ne poštujete nešto za šta ste se obavezali. To govori da ste neodgovorni, neozbiljni i da ne može da se računa na vas ni u jednom smislu, a kamoli političkom“, ocenio je Čadež.

Po njegovim rečima, očekuje da medjunarodna zajednica, Evrposka unija i institucije zadužene za takve situacije reaguju i dodao da je u Beču i Berlinu izvestio i informisao zvaničnike koji pokušavaju da reše taj problem.

„Kako će investitor da razmišlja da uloži svoj novac u Peć ili Prrištinu a da ima politički okvir koji se kreće tako da je nepredvidiv od danas do sutra“, upitao je Čadež.

On je rekao da PKS već četiri godine ima dobru saradnju sa Privrednom komorom Kosova i kompanijama, prave se zajednički poslovi, a onda „politika dodje i u roku od pet minuta to poništi“.

„Rešenje je da se ovo ukine, da se vrati na ono na šta smo se obavezali i to je jedina trenutna moguća opcija. Imate medjunarodne sporazume koje ste potpisali i imate odluku koju ste doneli preko noći koja krši sve te sporazume“, kazao je Čadež.

Čadež je rekao da će Priština morati ili da bude politički zrela ili da pošalje „poruku medjunarodnoj zajednici da je nesposobna i ne želi da saradjuje u regionu, da njihovim firmama bude bolje i dodao da se nada se da to nije cilj.

Direktor Carine Kosova Bahri Beriša je izjavio danas da je od početka uvodjenja dodatne takse od 10 odsto za robu koja se uvozi iz Srbije i Crne Gore prepolovljen uvoz te robe i da su po tom osnovu ostvareni prihodi od 300 hiljada evra.

Vlada Kosova je prošle sedmice donela odluku o uvodjenju dodatne takse od 10 odsto za sve proizvode koji se uvoze iz Srbije i BiH. Od te odluke su izuzeti proizvodi medjunarodnih brendova koji se izradjuju u Srbiji i BiH.

Protiv te odluke su se izjasnili predstavnici Evropske unije i Srbije, dok je Srpska lista zbog toga prešla u opoziciju i najavila podršku rušenju Vlade Ramuša Haradinaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.