U trendu

Cena nafte raste, jenjava strah od uticaja omikrona

NJUJORK, 27. decembra (ojters) – Cene nafte su porasle danas za oko 3 ,0 odsto na krilima nade da će omikron soj kovida-19 imati ograničen uticaj na globalnu potražnju 2022. godine, uprkos činjenici da je sve veći broj slučajeva zaraze izazvao otkazivanje više hiljada avio-letova.

Globalna referentna nafta Brent poskupela je za 2,55 dolara ili 3,4 posto, na 78,69 dolara po barelu na trgovaju do 12:27 časova po istočnoameričkom vremenu (17:27 časova po GMT).

Američka nafta WTI je ojačala za 1,85 dolara ili za 2,5 procenata, na 75,64 dolara za barel, prenosi Rojters.

Cene nafte, koje su pale za više od 10 posto od 26. novembra kada su prvi put plasirane vesti o pojavi nove varijante kovida, porasle su prošle nedelje nakon objave preliminarnih rezultata istraživanja koji nagoveštavaju da bi omikron mogao da bude manje opasan od ranijih varijati virusa.

„Mada se omiikron i dalje širi brže od bilo koje varijante kovida-19, relativno olakšavajuća vest je da većina ljudi zaraženih omikronom pokazuje blage simptome, barem do sada“, rekla je Leona Liu, analitčarka iz singapurske kompanije DejliFX.

Britanska vlada neće uvesti nova korona ograničenja u Engleskoj pre kraja 2021. godine, izjavio je danas ministar zdravlja Sadžid DŽavid.

Severnomorska nafta Brent je ove godine skočila za više od 45 odsto, usled oporavka potražnje i manje ponude iz Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, grupe nazvane OPEK+.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.