Cene nafte na šestonedeljnom maksimumu

LONDON – Cene nafte dostigle su danas najveći nivo u šest nedelja, jer su naftne platforme u Meksičkom zalivu evakuisane uoči oluje, dok je incident sa jednim britanskim tankerom na Bliskom istoku pojačao tenzije u tom regionu.

Severnomorska nafta „brent“ napravila je zaokret u odnosu na rane gubitke, budući da je njena cena ojačala za 40 centi na 67,41 dolar.

Istovremeno, američka „laka“ nafta WTI poskupela je za 33 centa na 60,76 dolara za barel, nakon što je prethodno dotakla najviši nivo od 23. maja, odnosno cenu od 60,94 dolara, prenosi agencija Rojters.

Samo dan pošto je Iran upozorio Britaniju da će se suočiti sa „posledicama“ zbog zaplene iranskog naftnog tankera, tri iranska broda pokušala su da blokiraju prolazak britanskog tankera kojim upravlja kompanija BP kroz Ormuski moreuz, saoptšila je britanska vlada. Iranski brodovi su se, međutim, povukli nakon upozorenja britanske mornarice.

Podršku cenama nafte pružili su i podaci koji su ukazali na pad zaliha u SAD, a koje su u nedelji zaključno sa 5. julom pale za 9,5 miliona barela, prema podacima Uprave za energetske informacije (EIA). To je značajno veći pad u odnosu na prognozu analitičara koji su predviđali smanjenje zaliha za 3,1 milion barela.

Proizvođači nafte u SAD smanjili su juče za skoro trećinu svoju proizvodnju u Meksičkom zalivu, uoči jedne od prvih velikih oluja u sezoni uragana u tom području.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike