U trendu

Čiste tehnologije nova karika u srpsko-švajcarskoj saradnji

BEOGRAD – Ekonomska saradnja Švajcarske i Srbije uprkos pandemiji beleži rast robne razmene i u 2020. iznosila je 456,4 miliona evra, a srpski sektor „čistih tehnologija“ mogao bi da dobije još veću podršku kroz potencijalne izvore finansiranja iz Švajcarske, rečeno je na sastanku u Privrednoj komori Srbije.

„Naš cilj je da identifikujemo odgovarajuće inovativne srpske kompanije i startapove iz sektora čistih tehnologija kako bismo ih javnosti predstavili zajedno sa švajcarskim kolegama i time pokazali inovativnu posvećenost dve zemlje“, rekao je švajcarski ambasador Urs Šmid na sastanku sa direktorom Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailom Vesovićem.

Šmid je kazao da Švajcarska prepoznaje Srbiju kao značajnog ekonomskog partnera, ali i investicionu destinaciju za švajcarski kapital, objavila je PKS.

U prilog tome ide i činjenica da je od 2010. godine obim direktnih ulaganja iz Švajcarske dostigao nivo od skoro 1,3 milijarde evra.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2020. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Švajcarskom iznosila je 456,4 miliona evra, a ukupan izvoz 155,6 miliona evra.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Švajcarsku u 2020. godini bili su ploče, limovi i trake od rafinisanog bakra, vrata, prozori i okviri od plastičnih masa, paladijum, neobrađen ili u prahu, konstrukcije i delovi, od gvožđe ili čelika, gume spoljne pneumatske, nove za putničke automobile.

Vesović je rekao da pored značajne podrške švajcarske vlade na polju dualnog obrazovanja i digitalizacije, veliki potencijal postoji za produbljivanje ekonomskih odnosa između Švajcarske i Srbije u tom sve važnijem sektoru.

On je posebno ukazao da će izložba „Može li tehnika promeniti svet?“ koja će biti održana na marginama 10. sastanka Mešovitog ekonomskog komiteta Srbije i Švajcarske u septembru, biti prilika da se prenesu švajcarska iskustva i predstave mogućnosti podrške u „zelenoj tranziciji“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.