najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Devizne rezerve 10,1 milijardu evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara ove godine iznosile su 10,1 milijardu evra, što je za 273,5 miliona evra manje u odnosu na decembar 2015. a u odnosu na isti mesec prošle godine je više za 55,4 miliona evra, saopštila je danas NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 261 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga.

Veći odlivi iz deviznih rezervi u januaru realizovani su po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka i intervencija NBS na medjubankarskom deviznom tržištu u ukupnom neto iznosu od 419,2 miliona evra.

Uz to, odlivi su realizovani po osnovu isplate dospelih državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima, izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima i otplate duga MMF-u na ime iskorišćenih sredstava u okviru stend baj aranžmana iz 2009. godine u ukupnom iznosu od 138,4 miliona evra. Ostali odlivi iznosili su 3,1 milion evra neto.

Veći devizni prilivi u januaru ostvareni su po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 159,6 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 38,3 miliona evra, kao i po osnovu kamata i donacija u iznosu od 14,1 milion evra. Ostali prilivi iznosili su 30,6 miliona evra.

Neto devizne rezerve na kraju januara iznosile su 8,4 miljarde evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosila je 685,6 miliona evra i bila  je za 314,9 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu.

Dinar je u januaru nominalno oslabio prema evru za 1,3 odsto, a NBS je intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu prodajom 290 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

 

 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike