U trendu

Počivalšek želi da fond Apolo preuzme Merkator

LJUBLJANA – Slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek želi da američki fond Apolo, koji je vlasnik Nove kreditne banke Maribor, preuzme Merkator, piše ljubljanski Dnevnik.

„Zato je pozvao predstavnika američkog finansijskog fonda na sastanak u Ministarstvo ekonomije“ navodi list.

Dodaje u tom kontekstu da Počivalšek u junu namerava da se sastane sa Hermanom Grefom, predsednikom uprave ruske Sberbanke, koja je najveći pojedinačni vlasnik „novog“ Agrokora, odnosno Fortenova grupe.

Slovenačka vlada nema ambicije da Merkator ponovo postane državno preduzeće, ali želi da ga izvuče iz “zagrljaja” koncerna Agrokor koji se do sada pokazao kao loš vlasnik, rekao je Počivalšek nedavno u razgovoru za mariborski list “Večer”.

“Želimo da osiguramo Merkatoru stabilniju poslovnu budućnost, da stvorimo uslove da dobije novog vlasnika koji će ga restrukturirati, ali slovenačka država ga neće kupiti kako su ovih dana neki nagađali”, naveo je tada Počivalšek, prenosi portal Seebiz.

Međutim, dodaje se u tekstu, teško da će se novi vlasnici odreći jedne od kompanija čiji je doprinos među najvećim u finansijskim rezultatima Fortenova grupe.

Naime, prošlogodišnji rast EBITDA Grupe „izneli“ su pre svega Konzum i Merkator kao glavni oslonci poslovne grupe Maloprodaja i veleprodaja.

Slične najave koje govore o trenutnoj nesklonosti za prodaju dela imovine proteklih meseci su se mogle čuti kako od predstavnika Sberbanke, tako i od menadžmenta Fortenova grupe, konstatuje se tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.