U trendu

Do 2021. novi dispečerski centar u BG, razmatraju se tri lokacije

BEOGRAD – Srbija će do 2021. dobiti novi najmoderniji dispečerski centar na železnici u ovom delu Evrope koji će se nalaziti u Beogradu, a trenutno se razmatraju tri lokacije za njegovu izgradnju, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ceo ruski kredit, milijardu dolara, već je ugovoren, podseća Mihajlović a polovina novca je, kaže, već povučena.

„Drugi deo je za prugu Beograd-Budimpešta. Potpuno smo spremni za nove projekte, među kojima je posebno važan novi dispečerski centar na železnici. On će se nalaziti u Beogradu i trenutno se razmatraju dve ili tri lokacije koje ima železnica“, rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Hepi.
Podseća da je ugovor sa Ruskim železnicama za nove projekte na železnici iznosi 230 miliona evra i da je to jedini komercijalni ugovor među dokumentima potpisanim tokom posete ruskog predsednika.

Prema njenim rečima, ugovor sa Ruskim železnicama obuhvata i izradu projektne dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge.

Ta pruga je,kaže ministarka, posebno važna za Srbiju zbog povezivanja sa Crnom Gorom kao i zbog izlaska na Jadransko more kargo saobraćaja.

Do sada je, kaže, rekonstruisano 77 kilometara od Resnika do Valjeva, a cilj ministarstva je da i ostatak barske pruge na teritoriji Srbije bude obnovljen i ukazuje da nijedan kilometar nije rekonstruisan od kad je izgrađena.

„To je važno i zbog investitora, jer niko neće da ulaže u jednu zemlju ako nema dobar put i dobru železnicu. Zato ulažemo u infrastrukturu, kako bismo obezbedili sve uslove da Srbija bude bolje povezana i da se u njoj lakše posluje“, rekla je Mihajlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.