U trendu

Do juna odluka o modelu privatizacije PKB

Ministarstvo privrede odlučiće do juna po kom modelu će biti privatizovana Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB), a potencijalni investitori pismo o namerama treba da dostave do 18. februara.

Kako piše dnevni list Politika od srede, u pismu o namerama investitori treba da ponude i okvirnu cenu, kao i da navedu koji bi im model privatizacije PKB-a odgovarao, investicioni plan, i broj ljudi koji bi uposlili.

„Donećemo odluku na osnovu ovih informacija i u zavisnosti od procene tržišne vrednosti kapitala na dan 31. 12. 2016. godine, na čemu se trenutno radi“, rečeno je u ministarstvu za Politiku.

Pored PKB-a koji ima oko 23.000 hektara zemlje, na prodaju su i četiri zavisna preduzeća Poljoprivredna avijacija, Eko lab, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica, ali stručnjaci procenjuju da najveću vrednosti ima 300 hektara zemljišta oko Pupinovog mosta.

U septembru prošle godine Skupštna grada prenela je 99 odsto akcija na državu. Tadašnji ministar privrede Željko Sertić najavio je da će se za PKB tražiti strateški partner.

Početna cena PKB-a u 2015. godini bila je 154 miliona evra, ali pošto se niko nije javio na prvu prodaju, cena je bila prepolovljena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.