U trendu

Dodik: Vlada Srbije uplatila 5,5 miliona evra za projekte

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je danas da je Vlada Srbije prebacila na račun Vlade RS 5,5 miliona evra, čime će se finansirati projekti u nekim opštinama RS, kao i u opštinama Federacije BiH s većinski srpskim stanovništvom.

Najavljeno je da će se od novca koji je dala Vlada Srbije, graditi lokalni putevi, obnavljati škole, vrtići, mostovi, sportske dvorane, kao i da će se rekonstruisati trgovi.

Dodik je rekao da projekti koji budu finansirani tim novcem, moraju da budu završeni u celosti, dodavši da će opštine morati da iz drugih izvora nadju sredstva, ako za neki od kandidovanih projekata bude nedostajalo novca.

„Neće se kretati u projekte dok se ne obezbede sredstva, jer ne želimo da taj novac upotrebimo u neke nezavršene objekte ili slično“, kazao je predsednik RS posle sastanka s načelnicima opština koje će učestvovati u projektu koji finansira Vlada Srbije.

Sastanku je prisustvovala i premijerka RS Željka Cvijanović.

Načelnici su obavešteni o proceduri koje je neophodna da bi njihove opštine dobile novac za projekte.

„One opštine i gradovi koji već imaju projekte, treba da potpišu sporazume i krenu u tendersku procedure“, rekao je Dodik.

Milion evra pripašće opštinama u Federaciji BiH, sa većinskim srpskim stanovništvom- Drvaru, Glamoču, Grahovu i Bosanskom Petrovcu.

Za Drvar je 350 hiljada evra, za Grahovo i Glamoč po 200 hiljada, za Bosanski Petrovac 100 hiljada i Bosansku Krupu 50 hiljada evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pomoć opštinama u RS i Federaciji BiH od 5,5 miliona evra obećao početkom septembra posle sastanka u Beogradu s Dodikom i premijerkama Srbije i RS Anom Brnabić i Željkom Cvijanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.