U trendu

EK srezala procene rasta evrozone i inflacije za 2020.

BRISEL – Evropska komisija smanjila je danas prognozu privrednog rasta evrozone za narednu godinu, navodeći da neizvesnost u vezi sa trgovinskom politikom SAD predstavlja veliki rizik po 19-člani blok.

U najnovijim kvartalnim ekonomskim projekcijama, EK je srezala i svoju procenu inflacije, predviđajući da će ona i dalje biti daleko od cilja Evropske centralne banke (ECB) od nešto ispod 2,0 odsto.

Komisija je potvrdila svoje ranije predviđanje da će privredni rast evrozone usporiti ove godine na 1,2 odsto sa prošlogodišnjih 1,9 odsto, ali je srezala procenu za narednu godinu na 1,4 odsto sa 1,5 procenata koliko je prognozirala u maju, prenosi Rojters.

Rizici po evrozonu su se povećali, navodi se u izveštaju Komisije, i dodaje da oni uglavnom proističu iz „pojačane neizvesnosti“ u vezi sa trgovinskom politikom SAD-a, budući da Vašington i dalje preti uvođenjem kaznenih tarifa na širok spektar proizvoda iz EU.

Slabiji ekonomski izgledi uticali su i na obaranje inflacionih očekivanja, saopštila je Komisija, koja je smanjila procenu inflacije na 1,3 odsto za ovu i sledeću godinu sa prethodno prognoziranih 1,4 odsto za obe godine.

Projekcija inflacije za ovu godinu je u skladu sa procenom Evropske centralne banke, ali je procena Komisije za 2020. godinu niža u odnosu na 1,4 odsto koliko je predvidela ECB u poslednjim projekcijama objavljenim u junu.

Komisija je potvrdila da je ekonomsko usporavanje u evrozoni uglavnom uzrokovano sporijim rastom u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji evrozone, i u Italiji, trećoj po veličini.

Privredni rast Nemačke će usporiti na 0,5 odsto ove godine, nakon što je dostigao stopu od 1,4 odsto 2018. godine, procenila je Komisija. Očekuje da će se nemačka privreda vratiti rastu od 1,4 odsto naredne godine, što je, ipak, manje od 1,5 odsto koliko je Komisija ranije predvidela.

Prognoze za Italiju ostale su nepromenjene, što znači da će njena ekonomija imati najslabiju stopu rasta u čitavoj EU. Komisija očekuje da će njen rast naredne godine ubrzati na 0,7 odsto, ali će, uprkos tome, ostati najsporiji u bloku.

Kada je reč o celokupnoj EU, Komisija predviđa rast 28-člane Unije od 1,4 odsto u ovoj godini, i od 1,6 procenata u narednoj, što je nepromenjeno u odnosu na raniju projekciju, dok će inflacija u ovoj godini iznositi 1,5 odsto, a u 2020. će biti 1,6 odsto, što je niže u odnosu na prethodnu projekciju od 1,6 i 1,7 odsto respektivno.

(Tanjug)

Napišite komentar