U trendu

Ekonomisti: Nije isključeno da Er Srbija dobije povlastice i od koncesionara aerodroma Nikola Tesla

Francuska kompanija Vansi erports (Vinci Airports) koja će upravljati beogradskim aerodromom „Nikola Tesla“ sledećih 25 godina, verovatno će nacionalnom avioprevozniku Er Srbiji odobriti odredjene povlastice prilikom plaćanja takse, ocenili su danas ekonomisti za Betu.

Vansi erports potpisao je juče ugovor sa predstavnicima Vlade Srbije o uzimanju beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ u koncesiju na 25 godina, uz jednokratnu naknadu od 501 milion evra, investicije od 732 miliona evra i godišnju taksu od  4,4 miliona evra do 15 miliona evra.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da „nije poznato na koji način država pomaže Er Srbiju, ali se stiče utisak da je pomaže“, a u javnosti se spekuliše da ta aviokompanija ne plaća takse aerodromu „Nikola Tesla“ koji je u državnom vlasništvu.

„Ako je tačno da 46 odsto prometa na aerodromu ‘Nikola Tesla’ obavlja Er Srbija logično je očekivati da će ta kompanija dobiti neke povlastice, i drugačiji tretman u odnosu na kompanije koje sporadično koriste usluge tog aerodroma“, rekao je Savić.

To nije, kako je rekao, neuobičajeno ni u svetu i tržišnoj privredi, ali “ koncesionar sigurno neće pokrivati gubitke Er Srbije“.

Na pitanje da li očekuje da ugovor o koncesiji aerodroma bude dostupan javnosti Savić je rekao da „ne veruje, imajući u vidu iskustva koje gradjani imaju sa ugovorom države sa Fijatom, ugovorom izmedju Jata i Etihada i ugovorom države sa kompanijom Igl Hils u vlasništvu Muhameda al Abara o izgradnji Beograda na vodi“.

„Možda će se objaviti neki opšti ugovor o koncesiji, slično kao za Beograd na vodi, a najvažniji su u stvari detalji koji se kriju u aneksima“, rekao je Savić.

Dodao je da se ugovor za projekat Beograd na vodi „svodi na opštu priču, ali se ostavlja mogućnost za anekse kojima će se dopuniti, a aneksi po pravilu u svim ugovorima budu na štetu Srbije“.

On je rekao da ne veruje da predstavnici Vlade prilikom pravljenja važnih ugovora „uvek imaju poslednju nameru, ali za razliku od stranaca pristaju na mnogo nepreciznosti i neozbiljno shvataju taj posao“.

„Oni koji u ime Vlade prave ugovore ne štite dovoljno opšti društveni interes i svesno ostavljaju prostor za kasnija dogovaranja“, rekao je Savić.

Državni službenici će, prema njegovim rečima, radije platiti kaznu za neobjavljivanje ugovora, nego što će ga učiniti javnim, jer je ne plaćaju iz svog džepa, nego novcem gradjana.

Ekonomski konsultant Dragovan Milićević rekao je za Betu da je moguće da će „Vansi“ odredjeno vreme davati povlastice Er Srbji.

„Er Srbija bez državne pomoći ne bi mogla da opstane i moguće je da je dogovoreno da Vansi odredjeno vreme povoljnije tretira tu nacionalnu aviokompaniju prilikom plaćanja aerodromskih usluga“, rekao je Milićević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar