U trendu

EPCG i Fortum u solarnu elektranu ulažu 178 miliona evra

PODGORICA – Konzorcijum koji čine Elektroprivreda Crne Gore i finska kompanija Fortum, koja je izabrana za gradnju solarne elektrane na Briskoj gori u Ulcinju, planira da zaposli 226 ljudi na tom projektu i da uloži 178 miliona evra.

EPCG i Fortum su ponudili da učešće domaćih kompanija u ukupnoj investiciji bude 20 miliona evra, prenosi portal Cdm, pozivajući se na podgoričke Dnevne novine.

“Ponuđač konzorcijum EPCG i Fortum je u okviru ponude i propisanih kriterijuma dao najbolje uslove u smislu broja novootvorenih radnih mesta, visine zakupnine, tehničke osposobljenosti, snage izgrađene jedne solarne elektrane sa instalisanom snagom 100 megavati, finansijske sposobnosti i učešća domaćih kompanija”, kazali su iz Tenderske komisije za otvaranje i rangiranje ponuda.

Konzorcijum je za iznos godišnje zakupnine ponudio 33 centa po kvadratu.

Planirano je da radovi na izgradnji solarne elektrane najduže traju 36 meseci.

“U prvoj fazi radova, koji će trajati 18 meseci od potpisivanja ugovora sa izabranom kompanijom, izgradiće se 50 megavati elektrane. Izgradnja preostalog dela elektrane do ukupne planirane instalisane snage od 200 megavata, trajaće tri godine od potpisivanja ugovora”, navedeno je u tenderu o davanju u zakup zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu Briska gora u ulcinjskoj opštini.

Površina zemljišta na kojem će se projektovati, izgraditi, koristiti i održavati elektrana, iznosi 6.621.121 kvadratni metar.

Zemljište će biti zakupljeno na 30 godina, nakon čega je predviđen prelazak u državno vlasništvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.