Epl programerima isplatio 120 milijardi dolara

VAŠINGTON – Eplova trgovina mobilnih aplikacija, App Store, danas broji više od 2,2 miliona različitih programa.

Inace, od lansiranja platforme do danas, ovaj americki div programerima je ukupno isplatio više od 120 milijardi dolara, navodi Fox Busineš.

Kada je 2008. godine kreiran americki tehnološki gigant verovatno nije bio svestan da ce njihova digitalna trgovina na kojem je tada bilo nešto više od 500 programa 11 godina kasnije postati jedno od vodećih tržišta mobilnih aplikacija.

„Naša platforma kreirala je jednu potpuno novu nišu poslova koji do tada nisu postojali“, istakao je glavni operativni direktor Epla Džef Vilijams.

Kako navodi Fox Busineš, programeri koji svoje aplikacije besplatno ili uz naknadu korisnicima nude na App Storeu samo prošle godine zaradili su 34 milijarde dolara, što je 28 posto vise u odnosu na prethodnu 2017.

Tako, na primer, u SAD trenutno postoji više od 1,9 miliona programera koji svoje programe nude na ovoj digitalnoj trgovini.

„Kreiranjem App Storea, svakom pojedincu omogucili smo lakši pristup milionskom tržištu. Upravo je to najveci uspeh ovog projekta“, objasnio je Vilijms, prenosi Novac.hr.

(Tanjug)

Napišite komentar