U trendu

Erbas šalje najveći putnički avion na svetu A380 u istoriju

TULUZ – Evropski proizvođač aviona Erbas saopštio je danas da će 2021. godine prestati sa proizvodnjom superdžamba A380 zbog manjka kupaca, odustajući tako od najvećeg putničkog aviona na svetu i jednog od najambicioznijih i najtežih poduhvata u vazduhoplovnoj industriji.

Samo deset godina nakon što je avion sa 500 mesta počeo da prevozi putnike, Erbas je objavio da glavni klijent, kompanija „Emirejts“, smanjuje narudžbine za ovim avionom, i stoga „nema osnova da se proizvodnja A380 održi“, prenosi agencija AP.

Ta odluka bi mogla da ugrozi do 3.500 radnih mesta i već je koštala avio-kompaniju 463 miliona evra gubitaka u 2018. godini, dodali su iz Erbasa.

Kraj najmlađe letilice i kompanijske ikone predstavlja, po oceni AP-a, „blagoslov“ za rivalski Boing i neprijatan udarac za Erbas – koji se smatra evropskim ekonomskim motorom.

To je takođe tužna vest i za „Emirejts“ kojem je A380 okosnica flote stacionirane u Dubaiju, najprometnijem aerodromu na svetu za međunarodna putovanja, dodaje američka agencija.

Ipak, Erbas je danas objavio 29-procentni rast ukupne dobiti za prošlu godinu, a analitičari kažu da je globalna tražnja dovoljno visoka da ova kompanija sa sedištem u Tuluzu podnese gubitak svog superdžamba.

Ovaj proizvođač aviona je izvestio da je lani ostvario neto dobit od 3,1 milijarde evra u odnosu na 2,4 milijarde u 2017. godini. Pored gubitka na avionu A380, Erbas je prijavio i rashode od 436 miliona evra za avion A400M, koji je koristilo nekoliko evropskih vojski.

Kompanija je dodala da očekuje sličan profit u 2019. godini, u skladu s rastom svetske ekonomije i vazdušnog saobraćaja.

„Emirejts“ se takođe oglasio danas saopštenjem da su postigli dogovor u vrednosti od 21,4 milijarde dolara sa Erbasom o zameni nekih letelicia A380 širokotrupnim avionom A350 i manjim modelom A330.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.