U trendu

EU: Postignut dogovor o telekomunikacija

Evropska unija potvrdila je da su Beograd i Priština postigli danas dogovor o daljoj primeni sporazuma o telekomunikacijama potignutog 2013. godine, uz njeno posredovanje.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom večeras u Briselu, prema dogovoru, Kosovo će dobiti medjunarodni pozivni trocifreni telefonski broj.

Sporazum će omogućiti nesmetan rad „Telekoma Srbije“ na Kosovu, a njegova se imovina prenosi na „MTS d.o.o“, ćerku firmu „Telekoma“ na Kosovu, navodi se u saopštenju i dodaje da će MTS dobiti i privremenu dozvolu za mobilnu telefoniju.

„Kosovo će dobiti trocifreni broj od Medjunarodne unija za telekomunikacije (ITU)“, dodaje se u saopštenju.

EU, koja je posrednik u dijalogu izmedju Beograda i Prištine, navela je da obe strane treba da preduzmu dalje mere koje će omogućiti da se do kraja sprovede sporazum. Do 28. novembra bi trebalo da budu završeni dokumenti koji se odnose na projekat licence, prenos i registraciju sredstava.

Ako se obe strane slože s dokumentima posle njihovog razmatranja, Srbija bi trebalo 3. decembra da ITU uputi pismom s predlogom o broju koji bi bio dodeljen Kosovu.

Sporazum osigurava trocifreni pozivni broj za geografsku oblast Kosova i Metohije koji će zatražiti Srbija, dok će pozivi izmedju mesta u centralnoj Srbiji i onih na Kosovu i Metohiji biti tretirani kao medjugradski.

Kosovo se obavezuje da da privremenu i ograničenu dozvolu telefonskoj kompaniji mts.d.o, koja treba da bude registrovana prema zakonima Kosova.

ITU će 15. decembra dodeliti Kosovu pozivni broj 383, dok će se svi medjunarodni pozivni brojevi koje koriste fiksni i mobilni provajderi na Kosovu – 381, 377, 386 biti izbačeni iz upotrebe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.