U trendu

Evo ko u Srbiji uzima najviĆĄe kredita

U Srbiji su najviĆĄe zaduĆŸeni građani starosti od 40 do 50 godina, bar kada je reč o bankarskim kreditima. I među njima, kako pokazuju podaci Kreditnog biroa, prednjače – muĆĄkarci. Ćœene u Srbiji trenutno otplaćuju zajmove ukupne vrednosti od 324 milijarde dinara, dok muĆĄkarci namiruju rate „teĆĄke“ 483,8 milijardi dinara.

Interesantno je da se, među ĆŸenama, najčeơće zaduĆŸuju one u – sedmoj deceniji! Građanke Srbije, u starosnoj grupi od 60 do 70 godina, trenutno otplaćuju čak 177.959 zajmova.

– Kada se posmatra samo broj kredita, zaista ih je, u kategoriji ĆŸena bankarskih klijenata najviĆĄe u starosnoj grupi od 60 do 70 godina. Međutim, vrednost tih kredita je svega 35,85 milijardi dinara, ĆĄto pokazuje da je uglavnom reč o malim pozajmicama u visini plate, penzije, ili dozvoljenim prekoračenjima – objaĆĄnjavaju u UdruĆŸenju banaka Srbije. – Ćœene u grupi od 40 do 50 godina starosti, iako otplaćuju manji broj kredita, duĆŸne su gotovo trostruko viĆĄe: 111,2 milijarde dinara.

Slično je i kod muĆĄkaraca. NajzaduĆŸeniji su oni u punoj radnoj snazi – od 40 do 50 godina starosti, koji otplaćuju zajmove veće od 165 milijardi dinara. „Za petama“ su im oni deceniju mlađi, od 30 do 40 godina, koji otplaćuju 149 milijardi dinara kredita.

Gledano ukupno, zaduĆŸenost po stanovniku u Srbiji je 936 evra, dok je prosečna zarada 371 evro. To, po rečima Veroljuba Dugalića, generalnog sekretara UdruĆŸenja banaka Srbije, nije velika zaduĆŸenost.

– Nije nama problem rata, već nam je problem plata – ističe Dugalić. – Generalno gledano, ne postoji povoljan kredit kada vam je prosečna plata 371 evro. To znači da oko 60, 70 odsto ljudi ima zaradu i ispod tog iznosa.

Kada je reč o novom zaduĆŸivanju, veliki rast beleĆŸe krediti za refinansiranje. Tokom 2016. godine suma refinansirajućih kredita porasla je sa 48,6 na 73,8 milijardi dinara. Rast je nastavljen i u prva dva meseca ove godine, za dodatne gotovo tri milijarde dinara.

Kamatne stope su i dalje na niskom nivou, naročito za stambene zajmove. Cena dinarskih kredita sada je u proseku oko 10 odsto za stanovniơtvo, dok su kamatne stope na zajmove vezane za evro, zbog rekordno niske referentne stope Evropske centralne banke, sada oko četiri do pet odsto za građane.

Kreditni biro ima podatke i o zaduĆŸenima starosti preko 80 godina. Na ĆŸene se vodi 1.661 kredit vredan 66 miliona dinara, a na muĆĄkarce 1.977 kredita vrednih 177 miliona dinara.

– U ovoj grupi je docnja najveća, iznad 15 odsto. To, naĆŸalost, ukazuje da u ostavinskim raspravama naslednici retko prijavljuju kreditna dugovanja, pa u slučaju da duĆŸnik premine, njegov dug često prestane da se namiruje – ukazuju naĆĄi sagovornici iz UdruĆŸenja banaka.

Poznata činjenica da je većina poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji registrovana na muĆĄkarce, pokazuje se i u evidenciji bankarskih kredita. Ćœene otplaćuju svega 9.187 poljoprivrednik kredita, „teĆĄkih“ 6,45 milijardi dinara, dok se na muĆĄkarce knjiĆŸi čak pet puta viĆĄe kredita, u sedam puta većoj vrednosti (51.709 zajmova od 45 milijardi dinara), prenose Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.