U trendu

Fič potvrdio kreditni rejting Srbije na nivou BB+, Mali: Nastavak dobrih rezultata

BEOGRAD – Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fitč Rejtings u današnjem izveštaju je potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, a ministar finansija Siniša Mali tim povodom je izjavio da je Srbija uprkos svim izazovima nastavila da beleži dobre ekonomske rezultate.

Agencija Fič navodi da je očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i relativno visoke stope privrednog rasta, i to vidi kao ključne faktore monetarne, finansijske i makroekonomske stabilnosti zemlje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Ovakva odluka Agencije Fič potvrđuje da se u Srbiji, uprkos nepovoljnim uslovima u međunarodnom okruženju i globalnoj krizi i neizvesnosti uzrokovanoj pre svega konfliktom u Ukrajini, vodi adekvatna ekonomska politika koja daje dobre rezultate“, rekao je potpredsednik vlade i ministar finansija Mali.

On je naglasio da je jasno da je naša zemlja, uprkos svim izazovima u kojima se ceo svet nalazi, nastavila da beleži dobre rezultate i da ima dobre makroekonomske pokazatelje.

Mali je naveo da smo u 2022. godini ostvarili rast BDP-a od 2,3 odsto, da je stopa nezaposlenosti na rekordno niskom nivou i da je iznosila 8,9 odsto na kraju trećeg kvartala prošle godine, kao i da je javni dug na kraju januara iznosio 50,2 odsto.

„Uspeli smo da održimo javni dug pod kontrolom, da sačuvamo radna mesta i povećamo zaposlenost, da zadržimo i privučemo nove investitore i da poboljšamo životni standard građana Srbije“, rekao je ministar Mali.

On je podsetio da smo ostvarili rekordan priliv stranih direktnih investicija u iznosu od 4,4 milijarde evra u prošloj godini, što pokazuje da investitori nisu izgubili poverenje u našu zemlju i da smo i dalje atraktivna investiciona destinacija.

Istovremeno, dodao je, nastavljamo sa rekordnim izdvajanjima za kapitalne investicije i nismo odustali ni od jednog kapitalnog projekta, a oni dalje imaju uticaj na nivo privredne aktivnost i dalje privlačenje investitora.

U izveštaju Agencije Fič Rejtings navodi se da je kreditni rejting Srbije podržan odgovorno vođenom makroekonomskom politikom, zahvaljujući kojoj su devizne rezerve zadržane na visokom nivou uprkos negativnom uticaju energetske krize.

U izveštaju se naglašava i značaj očuvanih zdravih osnova bankarskog sektora uz visok pokazatelj adekvatnosti kapitala, rekordno nizak nivo problematičnih kredita, kao i značaj očuvanja pune finansijske stabilnosti.

U prilog odluke, Agencija ističe se da je učešća duga opšte države u bruto domaćem proizvodu na kraju 2022. godine za 1,4 procentnih poena manje u odnosu na kraj 2021. godine.

Agencija predviđa da će se, zahvaljujući projektovanom smanjenju deficita u narednom periodu obezbediti dalje kontinuirano smanjenje učešća duga u bruto domaćem proizvodu i procenjuje da će na kraju 2024. godine ono iznositi oko 50,5 odsto, što je značajno niže u poređenju sa zemljama istog kreditnog rejtinga.

Prognoze agencije su da će inflacija dostići svoj vrhunac u prvom kvartalu 2023. godine i da se u narednom periodu može očekivati pad međugodišnjih stopa, a od druge polovine 2023. godine i vraćanje na jednocifrenu inflaciju.

Zadržavanje kreditnog rejtinga na istom nivou potvrđuje da je Republika Srbija uspela da održi makroekonomsku stabilnost, jak finansijski sektor i da sačuva radna mesta.

Stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga i u aktuelnim uslovima, dokaz su dobrih srednjoročnih perspektiva rasta Srbije posebno ojačanih visokim prilivom stranih direktnih investicija, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar