najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Grčka i dalje najinteresantnija za turiste iz Srbije

Turisti iz Srbije i ove sezone najviše letuju u Grčkoj, dok je druga najtraženija destinacija Turska, izjavio je danas direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta (YUTA) Aleksandar Senčić.

On je agenciji Beta kazao da nekoliko godina u Grčkoj letuje po oko pola miliona turista iz Srbije, jer je prema njihovim ocenama, najbolji odnos cene i kvaliteta.

Seničić je naglasio da su za turiste iz Srbije i ove godine interesantne i Španija, Italija, Egipat, kao i Bugarska.

S druge strane, u odnosu na prethodnih deset godina primetno je veliko smanjenje interesovanja turista za boravak u Crnoj Gori preko turističkih agencija

U Hrvatskoj, kako je dodao, kao i prethodnih godina letovaće mali broj gostiju iz Srbije, procene su oko hiljadu i to uglavnom preko turističkih agencija.

“U odnosu na prethodne godine, interesovanje turista iz Srbije se nije promenilo kada je reč o izboru destinacije, ali će ove godine ukupan promet turističkih agencija biti manji, jer turisti uglavnom uplaćuju jeftinije aranžmane. Oni koji su letovali u hotelima sa četiri ili pet zvezdica, sada se odlučuju za hotele sa tri, dok se oni koji su išli u jeftinije hotele, sada opredeljuju za apartmanski smeštaj”, kazao je Seničić.

On je naglasio i da vaučeri koje dodeljuje Vlada Srbije radi podsticaja razvoja domaćeg turizma nisu bitno uticali na odluku turista za izbor mesta za letovanje, jer će te vaučere koristiti uglavnom oni koji su i planirali da letuju u Srbiji, a to su uglavnom penzioneri.

“Vaučeri neće imati uticaj na komercijalne goste”, ocenio je Seničić i dodao da je “u Srbiji mentalni sklop većine ljudi takav da, kada se kaže letovanje, misli se na more”.

On je kazao da je ove godine porastao broj turista koji na letovanje idu sopstvenim prevozom.

Prosečna cena desetodnevnih aranžmana na severu Grčke, sa autobuskim prevozom i smeštajem u apartmanima, je od 250 do 300 evra.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike