U trendu

Insajder: HPK menadžment koji je upravljao Železarom mesečno dobijao 340.000 evra i visoke bonuse

Firmi HPK menadžment koja je upravljala Železarom Smederevo Vlada Srbije je plaćala 340.000 evra mesečno bez obzira na uspešnost poslovanja, a uz to su bili predvidjeni i dodatni, izuzetno visoki bonusi, objavio je danas Insajder.

Ugovorom sa HPK menadžmentom, koji nikada nije objavljen, a u koji je Insajder imao uvid, bonusi su iznosili izmedju 25 i 35 odsto ukupnog profita Železare ostvarenog u prethodnom kvartalu, ukoliko je firma poslovala pozitivno.

HPK je tako imao pravo na dodatnih 800.000 evra u slučaju pozitivnih rezultata dva meseca za redom, kao i dodatnih 700.000 evra za obim proizvodnje veći od 375.000 tona, kao i na poseban bonus u slučaju uspešnog sprovodjenja postupka privatizacije u periodu od pet godina.

Kako navodi Insajder, HPK je imao pravo na čak 30 odsto postignute cene u privatizaciji Železare, a bez obzira na postignutu cenu minimalni bonus je 10 miliona dolara.

S druge strane, HPK, se obavezao da Železara posluje tako da u svakom trenutku na raspolaganju ima najmanje 80 miliona dolara i bio je dužan da obezbedi savetnike koji bi to omogućili, a koje bi plaćao HPK iz naknade koju bi firma dobijala od Železare.

Raskid ugovora potpisanog marta 2015. godine predvidjen je, izmedju ostalog, u slučaju da angažovani profesionalni menadžment ne ispuni bilo koju od svojih materijalno pravnih obaveza.

Železara je ugovor sa HPK raskinula jednostrano u junu 2016, nakon čega su usledile medjusobne optužbe za loše poslovne rezultate i kršenje ugovora. Nikada, medjutim, nije saopšteno koliko je država ukupno platila profesionalni menadžment i da li se aranžman isplatio, podseća Insajder.

HPK menadžment je dobio spor pred Londonskim sudom za medjunarodnu arbitražu protiv Železare Smederevo u maju ove godine.

Arbitražni proces je započet 5. avgusta 2016. a pokrenuo ga je HPK Menadžment pozivajući se na klauzulu 17 ugovora sa Železarom i Republikom Srbijom, u kome se navodi da će upravo Londonski sud za medjunarodnu arbitražu odlučivati o svim potencijalnim sporovima.

Kako navodi Insajder, pošto do danas nisu dobili dosudjeni novac, odnosno oko 12,4 miliona dolara, njihov advokat Andreas Frišneht je prošlog  ponedeljka pred sudom u Vašingtonu protiv države Srbije i Železare podneo zahtev da se izvrši odluka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.