U trendu

Inspekcija od danas kontroliše i neregistrovane privredne subjekte

Danas u Srbiji počinje primena Zakona o inspekcijskom nadzoru neregistrovanih subjekata i poslodavaca koji zapošljavaju radnike na crno, najavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da po tom zakonu inspekcijske službe imaju ovlašćenja i obavezu da nadziru i kontrolišu nelegalne subjekte i primenjuju prinudne inspekcijske mere prema njima.

Naglasila je da će fokus inspektora biti oni subjekti za koje se sumnja da ugrožavaju zdravlje i život građana i životnu sredinu.

„Ovde nije reč o tome da želimo da uhvatimo građane koji su na rubu egzistencije i na razne načine se dovijaju da prežive, već želimo da zaštitimo građane jer ako neko proizvodi hranu, nas ne treba da interesuje da li je taj neko registrovan ili ne, već da li je ta hrana bezbedna“, naglasila je Udovički.

Ona je podsetila da Zakon o inspekcijskom nadzoru, usvojen u aprilu ove godine, daje jasan i precizan osnov i izričitu obavezu za sve inspekcije da sprovode nadzor neregistrovanih subjekata u svojim oblastima.

Udovički je dodala da neregistrovani subjekti time što posluju bez dozvole ili prijave nadležnom organu, odnosno u zoni sive ekonomije, nisu vidljivi za državu i da su visokorizična kategorija.

Po njenim rečima, aktivnost neregistrovanih subjekata može biti rizična po zdravlje i bezbednost ljudi, životnu sredinu.

Oni izbegavaju i plaćanje poreza što nanosi štetu budžetu, nepoštuju prava potrošača i taposlenih, predstavljaju nepoštenu konkurenciju legalnim, registrovanim privrednim subjektima.

Udovički je dodala da su inspektori ovim zakonom dobili ovlašćenje da vrše uviđaj u stambenom prostoru uz nalog nadležnog suda, i pozvala sudske organe da pomognu inspektorima.

„Inspekcije od danas imaju veliku obavezu. Postoji život i van dokumenata i papira, a mi taj život moramo da počnemo da prepoznajemo“, naglasila je ministarka.

Dodala je da je Vlada Srbije uspostavila komisiju za koordinaciju rada inspektora, ali nije mogla da kaže kolike su procene koliko u Srbiji ima neregistrovanih subjekata.

Po Zakonu o inspekcijskom nadzoru nad neregistrovanim subjektima, inspektor kad otkrije neregistrovanog subjekta, može zabraniti obavljanje delatnosti, zapleniti robu, dokumentaciju i druge predmete, a kazne su od 50.000 do dva miliona dinara.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike