U trendu

Italija Briselu: Ostajemo pri svojim budžetskim planovima

RIM – Italijanska vlada je saopštila danas da će ostati pri svojim budžetskim planovima u odgovoru na kritike EU na račun italijanskog budžeta za 2019. godinu.

U pismu Evropskoj komisiji, italijanski ministar finansija Đovani Trija kaže da je svestan da budžetski plan Italije „nije u skladu“ sa Paktom za stabilnost i rast EU, ali da će vlada u Rimu intervenisati ako bude premašen zacrtani nivo javnog duga i budžetskog deficita, prenosi njujorška agencija „Blumberg“.

Dodao je i da vlada ne namerava da dodatno povećava budžetski deficit u 2020. i 2021. godini.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je, takođe, stao u odbranu budžeta za 2019., navodeći da je neuspeh ranijih napora za stimulisanje ekonomije zahtevao novi pristup.

Konte je, na konferenciji za novinare, rekao da želi konstruktivan dijalog sa Komisijom, predviđajući da će privredni rast Italije „uzleteti“ pošto dođe do realizacije predloženih reformi.

On je obećao da budžetski deficit neće premašiti 2,4 odsto BDP-a naredne godine, i odbacio spekulacije da bi Italija mogla da napusti evrozonu ili Evropsku uniju.

EK je prošle nedelje poslala pismo upozorenja Rimu u vezi sa budžetom, što je, kako ocenjuje Rojters, prvi zvaničan korak u proceduri koja se može završiti time da Brisel odbaci budžetski paket i da kazni Italiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.