U trendu

Japan: Stagnira poverenje kompanija, ali kapitalna potroĆĄnja. .

TOKIO – Poslovno poverenje u Japanu je u poslednjem ovogodiĆĄnjem kvartalu bilo nepromenjeno, posle tri kvartala uzastopnog pada, pokazali su danas objavljeni podaci centralne banke Japana.

Indeks poslovnog poverenja je u poslednjem tromesečju iznosio plus 19 poena, ĆĄto se poklapa sa indeksom iz prethodnog kvartala, navodi se u izveĆĄtaju centralne banke, poznatijem pod nazivom „tankan“.

Reč je o anketi u kojoj učestvuje oko 10.000 japanskih kompanija, među kojima su, između ostalog, i automobilske i elektronske kompanije koje predstavljaju stub japanske privrede, prenosi agencija AP.

„Rezultati ankete ‘tankan’ za četvrti kvartal su bolji od očekivanih, i najnoviji su dokaz da je ekonomija izaĆĄla iz krize“, smatra Marsel Tejlan iz kompanije „Kapital ekonomiks“.

Ukazao je i na otpimistične planove kompanija vezano za kapitalnu potroơnju, jer planiraju da povećaju investicije za 10,4 odsto u fiskalnoj godini koja se zavrơava u martu.

To je značajno povećanje u odnosu na ranije projektovani rast investicija od 8,5 odsto.

Ipak, privredni rast Japana i dalje uveliko zavisi od izvoza, a usporavanje panpacifičke trgovine i neizvesnost zbog trgovinskog spora sa SAD će, ocenjuje AP, verovatno ugroziti poverenje kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.