U trendu

Jelen trazi da G20 podrzi globalni fond za prevenciju pande

VAŠINGTON – Američka ministarka finansija DŽenet Jelen pozvala je danas članice G20 da podrže predloženi fond za investiranje u prevenciju i spremnost za moguće buduće pandemije, upozorivši da bi, ukoliko se ne popune praznine u globalnim zdravstvenim sistemima, ceh mogao da bude „poražavajući“.

Jelenova je rekla ministrima finansija i centralnim bankarima iz 20 vodećih svetskih ekonomija da će novi finansijski fond, koji će se nalaziti u Svetskoj banci, pomoći u usmeravanju procenjenih 75 milijardi dolara investicija, potrebnih za smanjenje globalne ranjivosti na buduće pandemije, izveštava Rojters.

„Iako su ljudske i ekonomske traume od pandemije (kovid-19) još sveže u našoj svesti, imamo politički okvir za delovanje kako bismo rešili nedostatke u našoj globalnoj zdravstvenoj arhitekturi. Ako se to ne učini, cena bi mogla biti poražavajuća“, rekla je ona.

Američka ministarka je u obraćanju na virtulenom sastanku G20, čiji je domaćin Indonezija, nastojala da odagna rezerve koje su neke zemlje izrazile prema predloženom fondu, ističući da se sredstava koja su potrebna za jačanje Svetske zdravstvene organizacije neće trošiti nenamenski, niti za stvaranje neke nove multilateralne organizacije.

„Ne gledamo na ovo kao na gomilu novca koja će čekati da bude upotrebljena za odgovor na sledeću pandemiju“, rekla je, dodajući da će novi fond pomoći podsticanju država da investiraju u sisteme za detektovanje i kontrolu bolesti kako bi bile spremne za buduće krize.

Investicije bi takođe mogle da se usmere u istraživačke laboratorije ili da pomognu u povećanju zdravstvene radne snage u zemljama, navela je Jelenova.

Prema njenim rečima, fleksibilnost novog fonda bi omogućila državama da mobilišu dodatna sredstva iz nevladinih izvora za jačanje pripremljenosti za pandemiju.

„Odmah treba da počnemo da radimo na formiranju ovog fonda kako bi on njegov rad bio pokrenut što je pre moguće“, zaključila je ministarka finansija SAD, DŽenet Jelen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.