najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Juan pao drugi dan za redom, berze u padu

Kineska centralna banka danas je opet smanjila kurs juana, dan pošto je kineska valuta imala juče rekordan pad od 1,9 odsto.

S današnjim padom od 1,8 odsto, juan je za dva dana pao u odnosu na dolar više nego u preko 20 godina.

Odluka kineske centralne banke gurnula je nadole akcije širom sveta. Juče su gubici zabeleženi i u Aziji i u Evropi i u SAD.

Pad na berzama i danas je nastavljen – nemački berzanski indeks Daks izgubio je više od dva odsto, britanski FTSE 100 u padu je 1,4 odsto, dok je francuski KAK-40 u minusu 1,7 odsto. I Vol strit očekuje gubitak pošto su fjučursi Dau Džonsa i Standard end Pura 500 u padu od 0,9 odsto.

Kinesko ministarstvo trgovine ocenjuje da će slabiji juan pojačati izvoz koji je u julu zabeležio pad od osam odsto. Zabrinutosti za stanje druge svetske privrede doprineo je i današnji podatak da je industrijska proizvodnja u julu povećana za šest odsto u odnosu na prošlu godinu, što je manje nego očekivano, a i manje od junskih 6,8 odsto.

Centralna banka Kine saopštila je da je juan pao usled reformi s ciljem da kursni sistem bude više tržišno orijentisan.

Međunarodni monetarni fond pozdravio je odluku Pekinga da se okrene ka fleksibilnijem kursu, mada investitori taj potez vide kao pokušaj stimulisanja usporene ekonomije, budući da će jeftiniji juan pojeftiniti kinesku robu i time povećati njenu konkurentnost.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike