U trendu

Kineska proizvodnja usporila u julu zbog slabljenja tražnje

PEKING – Kineska proizvodnja je usporila u julu 2018, budući da su izvoz i domaća tražnja oslabili, pokazalo je današnje istraživanje analitičke agencije „Federal of Logistics & Purćasing“.

Mesečni indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunava ova agencija, spustio se u julu na 51,2 poena sa junskih 51,5 bodova na skali od 100 poena, prenosi agencija AP.

Cifra iznad 50-og podeljka označava rast proizvodne aktivnosti.

Dok su indeksi proizvodnje i novih porudžbina opali, pokazatelj izvoza je ostao nepromenjen na 49,8 poena.

Prognostičari su očekivali slabljenje kineske industrijske aktivnosti, budući da su regulatorni organi prošle godine počeli da pooštravaju kontrolu bankarskih kredita kako bi obuzdali narastajuće dugove preduzeća.

Ovi pokazatelji, kako ocenjuje AP, predstavljaju dodatni izazov za Peking u uslovima zaoštravanja trgovinskih napetosti sa Vašingtonom.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je 6. jula povećala uvozne dažbine na kinesku robu vrednu 34 milijarde dolara u sporu vezanom za tehnološke politike Kine. Peking je uzvratio recipročnim merama podižući sopstvene tarife na uvoz proizvoda iz SAD u istoj vrednosti.

Mada se udeo izvoza u bruto domaćem proizvodu Kine smanjio, doprinoseći godišnjem ekonomskom rastu sa manje od jedan odsto, on i dalje podržava milione radnih mesta u proizvodnji.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će ovogodišnji privredni rast Kine usporiti sa prošlogodišnjih 6,9 posto na još uvek robusnih 6,6 procenata. Dugoročno, MMF očekuje da će se do 2023. godine rast kineskog BDP-a spustiti na 5,5 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.