Knežević: Cilj u ovoj godini – dostići dve milijarde evra direktnih stranih investicije

Ministar privrede Srbije Goran Knežević izjavio je da srpska privreda pokazuje znake oporavka i  da očekuje da će do kraja godine nivo stranih direktnih investicija dostići oko dve milijarde evra. 

„Naš cilj je da u ovoj godini dostignemo dve milijarde evra stranih direktnih investicija’“, ističe Knežević za publikaciju Korda „15 godina FIC-a.“

On je istakao da su se kao efikasna mera za privlačenje investicija pokazali podsticaji koji se odobravaju i domaćim i stranim ulagačima, prenelo je resorno srpsko ministarstvo.

Ministar je ukazao i da nove investicije ne obezbedjuju samo podsticaji.

„Težimo da Srbiju i na druge načine učinimo atraktivnijom za investicije“, rekao je Knežević, objasnivši da se zato ulaže u industrijske zone, komunalnu i energetsku infrastrukturu i saobraćajnice.

Prema njegovim rečima, uzima se u obzir sve što je investitoru važno kada razmišlja o ulaganju.

„Upravo zato smo u 2016. uložili oko 2,5 milijarde dinara u te svrhe, posebno uzimajući u obzir interesovanje investitora za pojedine zone“, rekao je Knežević.

Ministar ukazao i na sektor malih i srednjih preduzeća, bez koga, kako je naveo, nijedna velika kompanija ne bi mogla da radi.

„Cilj je stvaranje pouzdane mreže dobavljača i zato država snažno podržava taj sektor konkretnom finansijskom i nefinansijskom podrškom“, rekao je Knežević.

Rekao je da su za konkurentnost privrede važni i digitalizacija i savremene tehnologije i istakao da je premijerka Ana Brnabić u pravu kada akcenat stavlja na digitalizaciju.

„U uslovima kada nauka svakodnevno menja svet, mi najpre moramo tehnološki da uhvatimo korak sa tim promenama, a zatim i da održavamo tempo“, rekao je srpski ministar privrede.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    Poreski obveznici i radnici, ako se ovo obistini najbli ste!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike