U trendu

Krkobabić: Srbija mora da razvija stočarstvo bez kojeg nema razvijene poljoprivrede (VIDEO)

Ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je danas da Srbija mora da obnovi stočarstvo jer bez njega nema razvijene poljoprivrede.

On je tokom posete zemljoradničkoj zadruzi „Modoš“ u selu Jaša Tomić u Banatu rekao da Srbija treba da poveća proizvodnju i tov junadi za sadašnjih 12.000 na 100.000 grla da bi mogla da izvozi juneće meso.

„Srbija je 90-tih godina izvozila godišnje 30.000 tona najkvalitetnijeg junećeg mesa, bebi bifa, a prošle godine ni 500 tona“, rekao je Krkobabić.

Podsetio je da je zadruga „Modoš“ iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovodjenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije dobila bespovratnu pomoć od 10 miliona dinara za nabavku mehanizacije.

Krkobabić je kazao da stočarstvo čini svega 30 odsto poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, a u svetu 60 odsto.

Istakao je da je pojekat „500 zadruga u 500 sela“ namenjen „individulanim prozvodjačima koje niko ne primećuje a država želi da oni udruženi kroz zadruge postanu partneri vlasti“.

„Kad mladi imaju izvor egzistencije na selu, ona će postati poželjno mesto za život“, rekao je ministar.

Dodao je da u Srbiju dolaze investitori izmedju ostalog i zbog jeftine radne snage, ali da će zemlja zbog odlaska mladih ostati bez radnika.

„Već smo zakasnili, ali pokušajmo da zadržimo mlade obezbedjenjem uslova za život na selu i tako sprečimo usud njegovog pražnjenja“, rekao je Krkobabić.

Obnova zadruga je prema njegovim rečima prvi korak u oživljavanju sela, pa novoformirane zadruge mogu da dobiju bespovratnu pomoć od 7,5 miliona dinara, a postojeće po 15 miliona dinara.

Planirano je, kako je rekao ministar, da ove godine budu formirane i dve složene zadruge, u Arilju i nekom vojvodjansko mestu, za proizvodnju robe više faze obrade, koje će moći da dobiju bespovratnu pomoć od 60 miliona dinara.

Istakao je da će se zalagati da se sledeće godine smanji PDV na repromaterijal koji koriste poljoprivredni proizvodjači i na robu koju proizvode, kao i da se smanje ili čak ukinu neki doprinosi.

Direktor „Modoša“ Milan Žebeljan je rekao da ta zadruga ima 94 člana i 400 kooperanata i da je mehanizacija koju koristi stara od 25 do 30 godina.

„Novcem koji smo dobili od države kupili smo sejalicu i utovarivač koji će nam olakšati posao jer su se stare mašine često kvarile“, rekao je Žebeljan i dodao da se mehanizacija koristi za obradu više od 3.000 hektara zemljišta u vlasništvu zadruge i kooperanata.

Član Odbora za selo SANU Branislav Gulan je rekao da je projekat „500 zadruga u 500 sela“ šansa da se obnovi poljoprivredna mehanizacija.

„U Srbija ima 408.000 traktora i 25.000 kombajna starosti od 25 do 30 godina, što stvara velike gubitke u poljoprivrednoj proizvodnji“, ukazao je Gulan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.