U trendu

Lajen: EU da ima zajednički sistem nabavke gasa

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas da će liderima EU, koji se sastaju ove nedelje, ukazati na potrebu ograničenja cene gasa i zauzela se za zajednički sistem nabavke energenata u EU.

Vlade članica EU su nedeljama raspravljale o ograničenju cene gasa, a da nisu postigle dogovor, prenosi Rojters.

Dok većina članica podržava neki oblik ograničenja, Nemačka, Danska i Holandija se protive, navodeći zabrinutost zbog bezbednosti snabdevanja.

U govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu, predsednica Evropske komisije je saopštila danas da će izložiti mapu puta u pismu liderima EU, koji će se okupiti u Pragu od četvrtka.

„Uvođenje ograničenja na gas u celini je privremeno rešenje, dok ne budemo razvili novi indeks cena EU, koji će obezbediti bolje funkcionisanje tržišta i Komisija je već počela da radi na tome“, poručila je predsednica EK u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters.

Ona je takođe rekla da EU treba da pojača pregovore sa partnerima od poverenja i razmotri zajedničke nabavke, i da treba početi od gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije.

Predsednica EK upozorila je, na raspravi o eskalaciji ruske agresije na Ukrajinu u Evropskom parlamentu, da će nakon zime ponovno morati da se pune skladištagasa i istakla da bi EU „trebala da ima zajednički sistem nabavke energenata“.

Pozdravila je plan REPowerEU, kojim se „ubrzava prema energetskoj nezavisnosti“.

Fon der Lajen je saopštila i da zemlje Evropske unije treba da pojačaju zaštitu svoje vitalne infrastrukture sprovođenjem stres testova i upotrebom satelitskog nadzora za otkrivanje potencijalnih pretnji.

„Dela sabotaže na gasovodu Severni tok pokazali su koliko je naša energetska infrastruktura ranjiva. U interesu je svih Evropljana da bolje zaštite ovu vitalnu infrastrukturu“, izjavila je predsednica EK u obraćanju poslanicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.