U trendu

Lira i evro na minimumu, ECB upozorava na rizike

ANKARA – Turska lira pala je danas na istorijski minimum prema dolaru, nakon izveštaja da je Evropska centralna banka zabrinuta zbog izloženosti evropskih banaka situaciji u Turskoj.

Lira je rano jutros dotakla rekordno nizak nivo od 6,24 lire za dolar, da bi se nešto kasnije oporavila na 5,94 lire za dolar, prenosi agencija AP.

Na slabljenje lire utiče i spor Turske sa SAD-om koji ne pokazuje signale jenjavanja, nakon što je zvanični Vašington nedavno uveo finansijske sankcije dvojici turskih ministara zbog njihovog navodnog učešća u hapšenju američkog sveštenika.

Britanski list Fajnenšel tajms je preneo da je ECB naročito zabrinuta zbog potencijalnih gubitaka banaka iz evrozone koje posluju u Turskoj.

Turski ministar finansija Berat Albajrak bi danas trebalo da predstavi javnosti „novi ekonomski model“ zemlje, prenosi portal Market voč.

I jedinstvena evropska valuta, evro, od jutros je u padu, a u jednom trenutku je dotakla 13-mesečni minimum prema dolaru zbog previranja na finansijskom tržištu Turske.

Evro je jutros oslabio za 0,7 odsto na 1,1450 dolara, dok je dolar ojačao u odnosu na većinu ostalih svetskih valuta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.