U trendu

Litvanija raskida železnički ugovor s Belorusijom

VILJNUS – Sporazum koji je državna železnica Litvanije potpisala 2018. s Belorusijom o transportu potaše iz te zemlje protiv je interesa nacionalne bezbednosti Litvanije, što otvara vrata vladi u Viljnusu da ga raskine, saopštila je komisija litvanske vlade, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države su u avgustu uvele sankcije beloruskom državnom proizvođaču potaše, kompaniji Belaruskali, godinu dana nakon spornih predsedničkih izbora na kojima je beloruski lider Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu.

Zabrana prodaje potaše stupila je na snagu 8. decembra nakon četvoromesečnog perioda postepenih priprema za potpuni prekid kupovina beloruskog đubriva, ali se potaša i dalje transportuje preko Litvanije.

To je izazvalo negodovanje javnosti u Litvaniji, koja je jedan od najglasnijih evropskih kritičara kršenja ljudskih prava u Belorusiji i saveznik SAD-a, što je primoralo premijerku Ingrid Simonite da razmotri podnošenje ostavke, ali je prošle nedelje najavila da će ostati na funkciji.

Šef Litvanskih železnica (LTG) Mantas Bartuška je pristao da se povuče sa dužnosti kako bi „deeskalirao“ situaciju.

Od 2018. godine, komisija litvanske vlade odlučuje o bilo kakvim sporazumima strateški važnih preduzeća u zemlji, uključujući i LTG, a koja donose najmanje desetinu prihoda državi.

Belorusija, koja nema izlaz na more, koristi litvansku luku Klaipeda za izvoz potaše iz Beloruskalija, jednog od najvećih svetskih proizvođača đubriva za useve, koji najviše puni državnu kasu Minska devizama.

Bartuška je ranije rekao da američke sankcije ne utiču na ugovor o železničkom transportu s Belorusijom, i ako bi ga LTG raskinuo bez pravnog osnova, mogao bi da se suoči s međunarodnom arbitražom i kaznama koje bi kompaniju oterale u bankrot.

Odluka komisije da je sporazum iz 2018. i njegovi amandmani iz 2021. protivan interesima nacionalne bezbednosti zemlje, sada daje vladi ovlašćenje da ga raskine i zaustavi transport potaše, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.