U trendu

Loš početak trgovačke nedelje na Berzi

BEOGRAD – Izuzetno slaba investiciona aktivnost na domaćem tržištu akcija, uz pad BELEX indeksa, obeležili su današnji početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 1,5 miliona dinara (13,1 hiljada evra).

Indeks BELEX15 je pao za 0,3 posto na 730,56 poena, a BELEXlajn je oslabio za četvrtinu procenta na 1.536,98 poena.

O tome koliko je investiciona aktivnost danas podbacila svedoči podatak da nijedna akcija na regulisanom tržištu nije premašila promet od četvrt miliona dinara.

Promet od 250 hiljada dinara ostvarilo je samo Jedinstvo iz Sevojna, koje je bilo i jedini dobitnik dana s rastom cene od 0,9 odsto na 5.150 dinara.

Naftna industrija Srbije je zaključila trgovanje u „crvenom“, oslabivši za 0,7 procenata na 679 dinara, uz realizaciju nešto manju od 0,2 miliona dinara, dok je vranjski Alfa plam bio na čelu liste gubitnika s padom od 2,4 odsto na 33.605 dinara, uz trgovanje u iznosu od 0,1 milion dinara.

Među gubitnicima se našao i Aerodrom „Nikola Tesla“, koji se spustio za 0,6 posto do cenovnog nivao od 1.682 dinara, uz neveliki promet, a slabo trgovanje je zabeležio i proizvođač i distributer tehničkih gasova „Mešer Tehnogas“, koji se zadržao na ceni od 11.000 dinara.

S druge strane, solidan promet je zabeležen na MTP tržištu, gde je proizvođač vijaka i delova za šinska vozila Min Div iz Svrljiga istrgovan za 0,6 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 600 dinara po akciji.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali sa udelom od 13,83 odsto, pri čemu u kupovini sa 25,4 procenta, a u prodaji sa 2,27 posto.

Na Berzi danas nije trgovano državnim obveznicama Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.