U trendu

Menjačnice u Iranu ponovo rade posle pet meseci zabrane

TEHERAN – Menjačnice širom Irana ponovo su danas otvorile svoja vrata posle gotovo pet meseci zabrane rada usled ekonomske krize u zemlji prouzrokovane povlačenjem SAD iz nukearnog sporazuma.

U dve menjačnice u Teheranu su za agenciju AP rekli da će se inicijalni kurs verovatno kretati oko 93.000 rijala za dolar, što je niže od kursa po kojem se menjao dolar na crnom tržištu noć ranije u iznosu od 98.000 rijala za dolar.

Inače, zvanični devizni kurs Irana ostaje 42.000 rijala za jedan dolar.

Iranski zvaničnici najavili su juče da će menjačnice početi sa radom uprkos obnavljanju američkih sankcija Teheranu, na čijem udaru su finansijske transakcije u dolarima, iranski automobilski sektor, kao i kupovina komercijalnih aviona i metala, uključujući zlato.

Iranska ekonomija, pogođena višegodišnjim sankcijama, suočila se u proteklim mesecima sa neizvesnošću zbog povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma Teherana sa vodećim svetskim silama.

Prvi set američkih sankcija prema Iranu, koje su bile ublažene nakon postizanja nuklearnog sporazuma sa Teheranom, stupio je na snagu rano jutros na osnovu izvršne naredbe američkog predsednika Donalda Trampa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.