U trendu

Mihajlovićeva i Li Sjaopeng: Još jača saradnja Srbije i Kine

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa ministrom transporta NR Kine, Li Sjaopengom, o zajedničkim projektima Srbije i Kine u oblasti infrastrukture.

„Srbija i Kina su partneri koji već realizuju veliki broj zajedničkih projekata i imamo priliku da zajedno napredujemo i na novim projektima. Zadovoljni smo saradnjom sa kineskim kompanijama sa kojima gradimo brzu prugu Beograd-Budimpešta i Koridor 11, na kojem će 103 kilometra auto-puta biti završeno do kraja godine“, rekla je Mihajlovićeva.

Na bilateralnom sastanku održanom u okviru Trećeg samita ministara NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, čiji je domaćin potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, Li Sjaopeng je naglasio tradicionalno dobre odnose Srbije i Kine, navodeći da je već u prvoj poseti Beogradu osetio gostoprimstvo i prijateljstvo prema kineskom narodu i prijateljstvo rukovodstva dve zemlje, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade.

„Čestitam Vladi Srbije i vama lično na uspešno organizovanom ministarskom sastanku, za koji verujem da će dati dobre rezultate, pre svega u smislu razmatranja pragmatičnih mera za unapređenja buduće saradnje u okviru mehanizma 16+1“, rekao je Li Sjaopeng.

U okviru posete Srbiji, ministar Li Sjaopeng će u sredu obići gradilište mosta Surčin-Obrenovac, jednog od najdinamičnijih gradilišta u Srbiji, na kojem je glavni izvođač kineska kompanija.

Po završetku sastanka, potpredsednica Vlade poklonila je ministru Li Sjaopengu azbuku u zlatovezu – ručni rad koji su izradile žene sa sela, u okviru inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, koju su pokrenuli Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, NALED i Etno-mreža.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.