U trendu

Ministar energetike Srbije najavio pomoć EU za uvodjenjenje naplate grejanja po utrošku

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić razgovarao je danas sa zamenicom direktora Direktorata za proširenje EU Katarinom Meternovom o izgradnji održivog sistema za povećanje energetske efikasnosti kojim bi se uvela naplata grejanja po utrošku, umesto po kvadratnom metru i uštedelo devet odsto energije do 2019. godine.

Srbija je deo pilot-projekta EU za povećanje energetske efikasnosti u kojem učestvuju i Ukrajina, Tunis i Gruzija.

Katarina Meternova je istakla da su javne i stambene zgrade veliki potrošači energije, čak 34 odsto ukupne količine, i da je zato potrebna „odgovarajuća politika energetske efikasnosti“ da bi se rešio taj problem.

Dodala je da je da je „mnogo bitnije ukloniti barijere“ koje sprečavaju racionalno korišćenje energije i uvesti naplatu po potrošnji.

U Slovačkoj se, po njenim rečima, nekada nije vodilo računa o energetskoj efikasnosti i olako su se otvarali prozori da bi se rashladile prostorije, iako je „isplativije uložiti u izolaciju zgrade, nego plaćati visoke račune“.

„Mi treba da pomognemo Srbiji da odabere tip sistema za energetsku efikasnost, a rešenja su mnoga. Slovačka nije imala Fond za energetsku efikasnost, a Ukrajina ga ima“, rekla je Meternova.

Mnistar Antić je novinarima u Vladi Srbije rekao da je dobio uveravanja da je Evropska komisija spremna da pomogne u izgradnji sistema za povećanje energetske efikasnosti.

„Potrebno je da povećamo tehničke kapacitete, napravimo projekte i definišemo set mera kojima ćemo motivisati potrošače toplotne energije da je racionalno koriste“, rekao je Antić.

Dodao je da će „energetski menadžeri“ u lokalnim samoupravama biti dužni da uoče kritične, „crne“ tačke za neracionalnu potrošnju toplotne energije i naprave projekte koji bi omogućili racionalniju potrošnju.

Cilj Ministarstva je, kako je rekao, da napravi održiv sistem i Fond za energetsku efikasnost koji bi finansirao projekte, tako da se u njega ne bi stalno dodavao novac, već bi se jedan isti „vrteo“.

„Srbija je spremna za pilot-projekat i tvining program i najviše bismo voleli da joj se dodeli da energetsku efikasnost sprovodi po modelu Slovačke koja je pre uvodjenja tog sistema bila gde je sada Srbija“, rekao je Antić.

Za „izgradnju kapaciteta“ za povećanje energetske efikasnosti, kako je rekao, očekuje se donacija od 1,2 miliona evra, a kasnije, za Fond za energetsku efikasnost, još 20-30 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.