U trendu

Moskovisi: Ne želimo krizu između Brisela i Rima, ali…

PARIZ – Evropska komisija ne želi nikakvu krizu sa Italijom zbog njenih budžetskih planova, ali očekuje da Rim odgovori na zabrinutosti Brisela, izjavio je danas evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi.

„Evropska komisija ne želi krizu između Brisela i Rima. Na umu imam konstruktivni dijalog“, rekao je Moskovisi za Radio Inter Frans, a prenosi Rojters.

Jedan izvor iz italijanske vlade rekao je da Rim očekuje da će izvršna vlast EU preduzeti korak bez presedana i zatražiti da Italija revidira nacrt budžeta za 2019. godinu, koji predviđa povećanje deficita na 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa ovogodišnjeg nivoa od 1,8 posto, dodaje britanska agencija.

Zamenik premijera Luiđi Di Majo rekao je danas da je italijanska vlada spremna da razgovara o svojim budžetskim ciljevima s vlastima EU. Očekuje se da će italijanska vlada poslati pismo o svom budžetu Evropskoj komisiji do podneva.

Moskovisi je najavio da će se EK sastati u utorak kako bi razmotrila odgovor Rima, dodajući da ne može da kaže kada će doneti odluku.

„Kada ste član Evropske unije i član jedinstvene valute, odnosno zone evra, morate da poštujete neka zajednička pravila“, naglasio je Moskovisi, potvrdivši zabrinutost izvršne vlasti EU ispoljene tokom proteklih sedmica zbog italijanskih budžetskih planova.

Strukturni deficit Italije je previsok, rekao je on.

Moskovisi, francuski socijalista, naveo je da pravi razliku između političkih ideja italijanskog vicepremijera Matea Salvinija, s kojima se ne slaže, i italijanske vlade za koju kaže da je poštuje.

„Mogu da ratujem protiv Salvinija kao šefa stranke, da se borim protiv njegovih ideja; smatram da on takođe pripada uskogrudom demokratskom miljeu. Uostalom, on je prijatelj gospođe Le Pen, ne zaboravimo to“, rekao je Moskovisi, aludirajući na predsednicu francuske krajnje desnice.

„Ja se borim protiv Nacionalnog fronta i borim se protiv Lige na političkom nivou, ali poštujem italijansku vladu, a ona takođe mora da poštuje pravila EU. Uzajamno poštovanje je to koje nam omogućava da napredujemo u ovako raznolikoj Evropi“, zaključio je Moskovisi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.