U trendu

Može li Srbija da postane startap centar Balkana?

BEOGRAD – Predstavnici startap zajednice iz Srbije i regiona imaće priliku da početkom narednog meseca predstave svoje ideje i projekte na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.

Može li Srbija da postane startap centar Balkana, kakva je situacija na terenu kada je reč o inovativnim preduzećima, da li država treba da zakonski definiše šta jeste, a šta nije startap, i gde je Srbija u eri 4.0 revolucije, bile su samo neke od tema o kojima se diskutovalo na današnjoj konferenciji o stanju startap zajednice u našoj zemlji.

Učesnici današnjeg Foruma „Može li Srbija da postane start-up centar Balkana?“ u organizaciji Fridrih Ebert Fondacije i Biznis Info grupe naveli su podatak da je u 2010. godini visina investicija u startape u Srbiji iznosila 50 hiljada evra, a da je u prošloj godini ta cifra bila 70 miliona evra.

Drugi digitalni samit Zapadnog Balkana, čiji je domaćin Srbija, biće održan 4. i 5. aprila u Beogradu, u okviru Digitalne nedelje Srbije što se ocenjuje kao „dobra šansa za naša inovativna preduzeća“.
Samit će otvoriti predsednica vlade Ana Brnabić, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Đao.

Kako je rečeno na današnjem skupu, koliko god da u javnosti postoji „mit o samostalnosti startap preduzetništva“, ono nigde u svetu ne može da postoji bez podrške države, a u svetu je čak praksa, kažu, da vlade investiraju u tehnološke kompanije pre same komercijalizacije njihovih proizvoda.

Savetnik za digitalizaciju u Vladi Srbije Nenad Paunović ocenjuje da je tek formiranjem vladinog Saveta za IT pre dve godine, u centar pažnje javnosti stavljena tema startapa pa je „Srbija na dobrom putu da ima privredu zasnovanu na inovacijama“.

„Narednih pet do deset godina ključne su za sve ekonomije u svetu, jer status kvo nije moguć, pa je sad velika prilika koju treba iskoristiti, da Srbija bude na strani pobednika“, rekao je generalni direktor Inicijativa Digitalna Srbija Nebojša Đurđević.

Srbija ima digitalnu infrastrukturu, ali, kaže podrška države i adekvatna pravna regulativa u ovoj oblasti su „ključ“ kako bi naša zemlja iskoristila priliku za „konektovanje“ u 4.0 revoluciju.

Podaci koje je Đurđević predstavio kažu da je u proteklih deset godina u startapove u Srbiji investirano oko 140 miliona evra, ali da su tri kompanije dobile 120 miliona, dok su sve ostale podelile dvadesetak miliona evra.

Učesnici su ocenili da je potrebno naći nove izvore finansiranja, ali i da sami pokretači inovativnih preduzeća „ne smeju da budu lenji“.

Priliku za predstavljanje svojih preduzeća i pronalazak potencijalnih investitora pred političkim i poslovnim liderima ZB, Evrope i sveta, imaće srpske i regionalne IT kompanije već za dve nedelje, kada u Beogradu počinje Digitalni samit Zapadnog Balkana.

Ovaj skup je, inače, jedan od simbola regionalne saradnje iniciran Berlinskim procesom, a okupiće ministre za informaciono društvo i digitalnu agendu Zapadnog Balkana i Evropske unije, predstavnike evropske komisije, IT industrije i privrede iz regiona i sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.