U trendu

Na štandu PKS izlagači i sastanci sa stranim posetiocima

BEOGRAD – Na štandu Privredne komore Srbije na 41. Međunarodnom sajmu turizma na Beogradskom sajmu predstavljeno je 20 članica Udruženja za turizam PKS iz različitih sektora turističke industrije, a uoči manifestacije stiglo je 900 prijava za sastanke izlagača i stranih posetilaca na samom sajamu.

Sekretar Udruženja za turizam PKS Tijana Maljković kaže za Tanjug da je PKS i ove godine partner sajma, a prvi put i partner biznis portala, projekta koji je PKS podržala zajedno sa Evropskom mrežom preduzetnika.

„To je portal gde se zakazuju sastanci između naših izlagača na samom sajmu i stranih posetioca. Više od 900 prijava je bilo pre samog sajma i naravno svi ti sastanci se dešavaju u hali 1“, kaže Maljković.

Na samom štandu PKS svakodnevno svoje proizvode predstavlja 20 članica Udruženja.

„Oni su iz različitih sektora turističke industrije, imamo restorane, hotele, smeštajne kapacitete, eko-domaćinstva, proizvođače organske i zamrznute hrane, obuhvatamo ceo ugostiteljski sektor industije“, rekla je Maljković.

Navela je da je PKS kao asocijacija koja obuhata celu privredu jedne zemlje u saradnji sa regionalnim komorama napravila zajednički turistički proizvod, te naglasila da je važno da zemlje regiona koje imaju zajedničke turističke proizvode povuku sredstva iz evropskih fondova i promovišu ih.

Dogovor je, kaže, da Srbija ove godine napravi zajednički turistički proizvod sa BiH i Crnom Gorom kako bi se 2020. godine organizovali grupni garantovani polasci za te ture koje će obuhvatiti tri zemlje.

Kako je navela, sa tim zajedničkim turističkim proizvodom Srbija, Crna Gora i BiH će se predstaviti na dalekim prekookeanskim tržištima jer su takvi proizvodi namenjeni gostima iz Kine, Indije, UAE i SAD.

Podsetila je da je prvi put pre dve godine sa Crnom Gorom i njihovom komorom napravljen zajednički turistički proizvod.

„Bile su uključene i ambasade, bitno je da smo uključili sve činioce, avio prevoznike, autobuske prevoznike, ministarstva koja su resorno zadužena za međunarodnu saradnju“, rekla je Maljković.
Dodala je da su turističke agencije iz Crne Gore i Srbije organizovale sedam turističkih tura koje obuhvataju obe zemlje.

„Same ture traju sedam i 14 dana. To smo prošle godine napravili sa Makedonijom. Ove godine smo nastavili u tom duhu i napravili smo zajednički sastanak sa predstavnicima BiH“, rekla je Maljković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.