U trendu

Nafta opet pada, završava još jednu nedelju sa minusom

Cena nafte je danas opet pala u Njujorku i ide ka tome da još jednu trgovačku nedelju završi sa minusom, jer smanjenje američkih zaliha „crnog zlata“ nije uspelo da ubedi investitore da se situacija na globalnim tržištima uravnotežava.

Cena naftnih fjučersa je oslabila za čak 2,8 odsto uprkos tome što su američki podaci, objavljeni juče, pokazali da su zalihe sirove nafte u zemlji pale za 6,3 miliona barela, tri puta više nego što je očekivano, izveštava agencija „Blumberg“.

Investitori i dalje sumnjaju u to da će smanjenje proizvodnje, koje predvodi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), dovesti do pada globalne prezasićenosti ponude, nakon što je Rusija odbacila predlog za još veće rezanje proizvodnje a Saudijska Arabija pokazala manju predanost tom poslu nego godinu ranije, navodi njujorška agencija.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuku u avgustu pojeftinila je za 1,28 dolara, na 44,24 dolara za barel, na robnoj berzi u Njujorku, a u Londonu je u 9:41 časova trgovana na nivou od 44,28 dolara za barel.

Ukupan obim trgovanja bio je oko 44 procenta iznad 100-dnevnog proseka. WTI nafta je juče ojačala za 39 centi na 45,52 dolara, oporavivši se od najvećeg gubitka u četiri nedelje. Cena američke „lake“ nafte se ove nedelje spustila za 3,8 odsto.

Severnomorska nafta „brent“ za septembarske isporuke pala je za 1,29 dolara, ili 2,7 odsto, na 46,82 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Juče je cena „brenta“ skočila za 32 centa na 48,11 dolara, a u celoj ovoj nedelji je splasnula za 0,9 odsto.

Najduži oporavak cena „crnog zlata“ u ovoj godini izgubio je zamajac ove nedelje nakon što je Rusija saopštila da se protivi bilo kakvom predlogu OPEK-a i drugih partnera za dublje rezanje proizvodnje. Pored toga, tržišta nafte u Njujorku i Londonu ostaju apatična zbog zabrinutosti investitora da će rastuća globalna proizvodnja anulirati smanjenje pumpanja koje sprovode članice OPEK-a.

Proizvodnja sirove nafte u SAD porasla je za 88.000 barela dnevno prošle nedelje na 9,34 miliona, saopštila je juče Uprava za informacije o energetici (EIA). Zalihe benzina pale su za 3,7 miliona barela, prenosi „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.