U trendu

Najniža tražnja za zlatom u poslednjih 8 godina

Svetska tražnja za zlatom je pala za 14 odsto u prvom polugodištu, na najniži nivo u poslednjih osam godina, jer su američki trgovci okrenuli leđa toj bezbednoj investiciji, saopštio je danas Svetski savet za zlato (WGC).

Globalna tražnja za tim plemenitim metalom je pala na 2.004 tone u prvih šest meseci 2017. godine u poređenju sa prvim polugodištem 2016. godine, navodi se u najnovijem izveštaju WGC-a, a prenosi agencija Frans pres.

„Poslednji put kada je tražnja u prvoj polovini godine bila niža je bilo 2009. godine kada je iznosila 1.853 tone“, izjavila je portparolka Saveta za AFP.

Najveći pad tražnje je registrovan u drugom kvartalu, od čak deset odsto na 953,4 tone.

„Američki investitori su u većoj meri izašli iz fondova koji kupuju zlato a kojima se trguje na berzi (ETF fondovi), nego njihove evropske kolege, jer je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) počela sa podizanjem kamatnih stop“a, izjavio je direktor WGC-a, DŽon Maligan.

Zlato se doživljava kao sigurno utočište u vremenima ekonomske neizvesnosti, navodi AFP, i dodaje da je jačanje dolara, kao posledica viših kamata u SAD, odvelo investitore iz zlata u dolar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.