U trendu

Ndegva: Srbija ostvarila izuzetan napredak, ali ostaju izazovi

BEOGRAD – Srbija je ostvarila izuzetan napredak, a dobra vest je da je privredni rast nastavljen, da je tržište rada zabeležilo veliko poboljšanje i da je stopa siromaštva opala, izjavio je danas šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

„Privredni rast bi trebalo da dostigne 3,5 posto ove godine, nakon što je u prvoj polovini godine zabeležen veliki porast od 4,9 odsto“, izjavio je Ndegva na 18. Ekonomskom samitu Srbije u okviru panela o borbi protiv siromaštva i nejednakosti.

Kako je naveo, jedan od pokretača u prvom polugođu bio je porast u građevinskoj industriji za 26 odsto, što je, ocenjuje, dobra vest.

„Tržište rada je zabeležilo veliko poboljšanje, budući da je u prvoj polovini godine 1,0 odsto više građana dobilo posao“, rekao je Ndegva.

Svetska banka je, prema njegovim rečima, optimistična po pitanju mera koje sprovodi Srbija, ali i dalje, ukazuje, postoje poteškoće što se tiče implementacije pojedinih reformi u oblasti carinskih procedura i državne uprave.

„Pozivamo i na punu implementaciju sistema plata i platnih razreda, što će doprineti boljem radu u državnoj upravi“, uveren je.

Pomenuo je i da je u Srbiji otvoreno 16.000 radnih mesta u proteklih šest meseci, što je veliki broj, ali, kaže, mora još dosta toga da se uradi.

Naglašava i da moraju da postoje jednake mogućnosti za sve grupe i regione, kao i pravo na osnovno obrazovanje, zdrastvenu zaštitu i radna mesta.

„Građani moraju da budu zaštićeni od pada u siromaštvo“, izjavio je Ndegva, dodajući da će Svetska banka nastaviti da pomaže Vladi Srbije da ostvari privredni rast koji donosi otvaranje novih radnih mesta.

On je dodao da Srbija ne samo da treba da se pripremi za ulazak u Evropsku uniju, već i da iskoristi sve mogućnosti u smislu konkurentnosti i efikasnosti kako bi mogla da implementira projekte koji dolaze sa članstvom.

„Jednom kada uđete u EU postoje još veće prilike i mogućnosti. Reforme koje se sprovode u skladu sa propisima EU su ključna stvar, što će otvoriti mogućnosti za povećanje rasta i za veće prihode ljudi“, izjavio je Ndegva.

Kako je istakao, osnovni ciljevi Svetske banke su povećanje prosperiteta i njegova raspodela.

„Kada govorimo o rastu, to mora da bude rast koji će doneti razne mogućnosti za siromašne, a za Srbiju to znaci da pomogne siromašnima u ruralnim oblastima, da pomogne poljoprivredi i da u toj oblasti postoje poslovi“, izjavio je Ndegva.

U Srbiji gde je prisutno smanjenje broja stanovnika, marginalizovane grupe, poput Roma, moraju da, prema njegovim rečima, dobiju mogućnost da se uklope u društvo.
„Dakle, ne samo rast, već i socijalna politika“, izjavio je Ndegva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.