U trendu

Nećemo dozvoliti da turizam bude kao fudbal

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas u Novom Sadu da neće dozvoliti da turizam „doživi sudbinu srpskog fudbala“, odnosno da se samo govori o potencijalima, a ne i o dobrim rezultatima.

„Kada govorimo o fudbalu, svi kažu da imamo najbolje talente, ali da rezultata nema, a ja ne bih voleo da naš turizam doživi sudbinu kakvu je doživeo fudbal. Verujem da ćemo mi naše potencijale znati da iskoristimo“, kazao je Ljajić na otvaranju 49. Sajma turizma.

Ministar je naveo da Novi Sad i Subotica privuku 40 odsto turista koji dolaze u Vojvodinu, i najavio da će Ministarstvo, zajedno s Pokrajinskim sekretarijatom za turizam i s lokalnim samoupravama, učiniti sve da ti potencijali budu iskorišćeni.

„Uspeh merimo time koliko ćemo povećati turistički promet i ponudu, koliko stranih turista ćemo privući, a iz godine u godinu ti rezultati su nam bolji“, kazao je on.

Istakao je da Sajam turizma u Novom Sadu iz godine u godinu postavlja nove standarde u organizaciji, a ove godine ga prati daleko bolja atmosfera i posećenost nego prethodnih.

„Sve to ukazuje da ovaj Sajam postaje vrlo značajna turistička manifestacija, koja prevazilazi okvire Novog Sada i Vojvodine. Ozbiljno se približava, ali trebaće mu još vremena, našem beogradskom sajmu koji je postao respektabilni medjunarodni dogadjaj u ovom delu Evrope“, kazao je Ljajić.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Djoković je najavio da sledi godina „aktivnog turizma“.

„Zato smo mi u naš Nacrt strategije razvoja turizma Vojvodine rešili da dodamo i primarne oblike aktivnog turizma, kao što su cikloturizam, nautički, verski, lovni, gastronomski i vinski“, kazao je Djoković.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da je taj sajam tokom proteklog leta organizovao ocenjivanje kvaliteta turistiko-ugostiteljskih usluga i objekata, a nagrade će najboljima će biti uručene tokom Sajma Turizma.

Ovogodišnji, 49. Sajam turizma u Novom Sadu počeo je danas i traje do 1. oktobra, a okupio je izlagače iz zemlje i regiona.

Prvog dana Sajma održava se Turistički forum Balkanske alijanse hotelskih asocijacija (BAHA) u saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, Novosadskim sajmom i Ambasadom Crne Gore u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.