U trendu

Negativan nedeljni učinak indeksa Beogradske berze

BEOGRAD – BELEX indeksi su završili trgovačku nedelju s velikim gubicima u odnosu na prošlu sedmicu, uprkos blagom oporavku u četrvatk i petak koji nije bio dovoljan da nadoknade pad zabeležen prethodnih dana.

Ukupan promet na Beogradskoj berzi skočio je danas na 71,5 miliona dinara (609,6 hiljada evra), podstaknut trgovanjem državnim dužičkim hartijama.

Oba berzanska indeksa su registrovala zanemarljivo pomeranje naviše u odnosu na prethodni dan.

BELEX15 je zaključen na 827,37 poena, dok je na nedeljnom nivou u velikom gubitku od 1,6 procenata, a BELEXlajn je završio trgovanje na 1.716,95 poena, što je za 0,7 posto slabije nego prošlog petka.

Na tržištu akcija je dominirala kompanija „Dunav osiguranje“ s prometom od 2,7 miliona dinara, uz rast cene od oko 0,1 odsto na 1.183 dinara.

Valjaonica aluminijuma iz Sevojna, Impol Seval, istrgovana je za 0,5 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 5.700 dinara.

Druge kompanije čijim se akcijama trgovalo imale su slab učinak.

Preduzeće „Dinara“ za spoljnu i unutrašnju trgovinu i poslovno-tehničku saradnju je ojačalo na MTP tržištu za 0,3 procenta na 352 dinara, uz realizaciju od 0,8 miliona dinara.

Strani investitori su ostali pasivni na domaćem tržištu akcija.

Dinarska državna obveznica serije RSO20193 ostvarila je promet od gotovo 67,4 miliona dinara. Ova haartija od vrednosti dospeva na naplatu u avgustu 2032. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.