U trendu

Nemačka i dalje s najvećim suficitom tekućeg računa u svetu

MINHEN – Nemački suficit tekućeg računa pao je treću godinu zaredom u 2018. i iznosio je 7,4 odsto godišnje ekonomske proizvodnje zemlje, u odnosu na 7,9 procenata godinu dana ranije, 8,5 procenata iz 2016. i rekordnih 8,9 odsto iz 2015. godine, saopštio je ekonomski institu Ifo.

Evropska unija smatra da će na duži rok biti održiv maksimalan suficit od šest procenata, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena, dostavljenom Tanjugu.

Za prošlogodišnji pad suficita „krive“ se dva faktora. Prvo, suficit u robnoj razmeni sa Evropom je opao zbog snažnijeg rasta uvoza u odnosu na izvoz. Pored toga, godišnja ekonomska proizvodnja, uključujući inflaciju, zabeležila je priličan rast od 3,4 posto.

Svejedno, Nemačka je i u 2018. ostala zemlja s najvećim viškom u bilansu tekućih plaćanja u svetu, kao i u prethodne dve godine. Sa iznosom od 294 milijarde američkih dolara (249 milijardi evra), Nemačka je ispred Japana, koji ima višak od 173 milijarde dolara, što čini 3,5 posto japanske godišnje proizvodnje.

Rusija je nedavno zauzela treće mesto sa viškom od oko 116 milijardi američkih dolara (7,0 odsto godišnje prozivodnje).

S druge strane, SAD će, navodi Ifo, opet verovatno biti zemlja s najvećim deficitom tekućih plaćanja od oko 455 milijardi dolara, što odgovara godišnjoj proizvodnji od samo 2,3 procenta.

Istovremeno, Kina više nije među tri vodeće zemlje s najvišim suficitom, a razlog za to je značajno smanjenje viška u robnoj razmeni, što je manje rezultat trgovinskih sporova, a više povećanog uvoza mašina, što se dovodi u vezu s promotivnim programom „Made in Ćina 2025“, zaključuje Ifo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar