U trendu

Nemačka vlada srezala prognozu rasta na 2,6% za ovu godinu

BERLIN – Nemačka vlada je smanjila prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na 2,6 odsto sa nivoa od 3,5 procenata koji je predviđala u aprilu, jer se oporavak najveće evropske privrede usporio zbog problema u lancima snabdevanja, izveštava Rojters pozivajući se na dva izvora upoznata sa dešavanjem.

Istovremeno, vlada u Berlinu je podigla procenu rasta za 2022. godinu sa prvobitno projektovanih 3,6 posto na 4,1 procenat.

Za 2023. godinu, vlada previđa normalizaciju privrednog rasta sa stopom ekspanzije od 1,6 odsto, rekli su Rojtersovi izvori, pod uslovom da ostanu anonimni.

Ministar ekonomije Peter Altmajer će sutra predstaviti ažurirane vladine prognoze rasta na konferenciji za novinare. Portparol Ministarstva ekonomije odbio je da komentariše revidirane prognoze.

Uska grla u proizvodnji zajedno sa neuobičajeno visokim rastom tražnje, takođe dovode do rasta potrošačkih cena, zbog čega nemačka vlada očekuje da će inflacija ove godine porasti na 2,9 odsto, rekao je jedan od izvora britanske agencije.

Ipak, Berlin i dalje ostaje pri svojoj proceni da će porast cena biti privremen, i predviđa da će se inflacija dogodine spustiti na 2,2 posto, a u 2023. godini na 1,7 procenata, dodao je izvor. Prošle godine, inflacija u Nemačkoj je iznosila 0,6 posto.

Vladine revidirane projekcije o bruto domaćem proizvodu podudaraju se sa najnovijim procenama Bundesbanke, koja je juče saopštila će privredni rast verovatno oštro usporiti u četvrtom tromesečju, tako da će celogodišnja stopa rasta verovatno biti „znatno“ ispod predviđanja centralne banke od 3,7 odsto iz juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.