U trendu

Hoće li Komercijalnu kupiti Amerikanci?

BEOGRAD – Novosti se u izdanju za 6. februar bave sudbinom Komercijalne banke, pa u tekstu pod naslovom „Komercijalna ide Amerima?“ navode da država danas potpisuje ugovor sa „Lazardom“, koji je novi privatizacioni savetnik za najveću domaću banku.

U tekstu se, istina, nezvanično kao jedan od potencijalnih budućih vlasnika pominje investicioni fond „Riplvud advajzers“ u vlasništvu biznismena Tima Kolinsa.

Uz taj fond, kao eventualni kupci pominju se i Miodrag Kostić, neimenovana turska banka, te mađarska OTP, koja je u međuvremenu kupila Vojvođansku banku i saopštila da namerava da kupi Sosijete ženeral banku.

Država u Komercijaonoj banci ima 42 odsto vlasništva, EBRD 24,4, a IFC, kao deo Svetske banke, 10 odsto.

Novosti u teksu podsećaju da ukoliko država ne proda Komercijalnu ovim bi akcionarima morala da isplati 252 miliona evra, kako je dogovoreno 2006. godine, pre svetske ekonomske krize.

Tada je, naime, EBRD dokapitalizovala našu banku sa 70 miliona evra, a po nastupanju krize IFC je to isto učinila sa 40 miliona. Nemački DEG fond je uložio 20, a švedski Svedford deset miliona evra, dok je EBRD u tom trenutku dokapitalizovala Komercijalnu sa još 50 miliona evra.

Tender za prodaju biće raspisan krajem juna, pišu Novosti.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    ŠTO KUPI AMERIKA —– >>>>> PREVARA , KRIMINAL NA ŠTETU SRBIJE

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike