najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novosti: Srbiji u sukcesiji 16,8 tona zlata, koje je prodato

Srbija je 2001. godine prodala oko 16,8 tona zlata nasleđenog sukcesijom od SFRJ i oko pet tona zlata koje je bilo u trezorima NBJ, pišu današnje Novosti.

U sukcesiji je od 46,1 tone zlata SFRJ, SR Jugoslaviji pripalo oko 16,8 tona zlata, koje je prodato u periodu 2001-2002, prenosi list pozivajući se na NBS.

Podsećajući na nedavne reči guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković da se ne zna gde je nestalo 46,1 tona zlatnih poluga SFRJ, list navodi da su – podeljene i prodate.

Tih 16,8 tona zlato iz sukcesije se nalazilo na računu kod Banke za međunarodno poravnanje (BIS) u Bazelu, a nezavisno od tog zlata, u drugoj polovini 2001. godine, iz naše zemlje je Narodna banka Jugoslavije iznela oko pet tona zlata radi njegove dorade, koje je nakon toga prodala na međunarodnom tržištu, navodi list.

Prema pisanju lista, sudbina novca od tog zlata ni dan-danas nije poznata, a NBS tvrdi da nadležne službe rade na razotkrivanju puteva ovog novca.

Prema podacima za kraj jula ove godine, Narodna banka Srbije je raspolagala sa 18,5 tona zlata, što ukupno čini oko 7,5 posto deviznih rezervi, kažu u NBS. Od toga se oko jedna tona nalazi na računu NBS u BIS u Bazelu, prenosi list.

To je stanje od 2006. kada je Crnoj Gori isplaćen pripadajući deo od 1,2 tone po Sporazumu o sukcesiji. Ostatak deviznih rezervi u zlatu čuva se u trezorima NBS, pišu Novosti.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike