U trendu

Obradović: Podrška u budžetu za modernizaciju uprave

BEOGRAD – Budžet Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, po svim izvorima finansiranja, iznosiće u 2021. oko dve i po milijarde dinara, što je povećanje od 68 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kaže ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Ona je u Skupštini Srbije, gde traje rasprava o nekoliko zakona, među kojima su izmene zakona o budžetskom sistemu i o javnom dugu, rekla da je 460 miliona dinara opredeljeno za budžetski fond koji pomaže lokalnim samoupravama.

Obradović kaže da je za projekat Partnerstvo za lokalni razvoj opredeljeno 463 miliona dinara, a koji treba da unapredi pružanje usluga u opstinama i gradovima.

„Time utičemo na smanjenje odliva stanovništva, popravljamo uslugu koja se pruža građanima“, navela je Obradović.

Najavila je da će još 40 miliona dinara biti usmereno na uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta u opštinama i gradovima čije otvaranje, kaže, znači podršku u modernizaciji njihovog rada.

„Jedinstveno upravno mesto je jedan šalter u osptinskoj upravi gde građani mogu da podnesu različite zahteve“, rekla je ministarka i naglasila da to značajno olakšava život građana i opštine i gradovi tako postaju njihov servis.

Navela je da je jedinstveno upravno mesto do sada uspostavljeno u oko 10 gradova i opština, a da će u decembru biti otvoreno i u Staroj Pazovi, Rači, Kuršumilji i Pirotu.
Podsetila je da je danas sa predsednicima opština Paraćin, Kosjerić i Topola potpisala ugovore za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta.

„Želimo da Ministarstvo bude shvaćeno kao roditeljska kuća za opštine i gradove bez obzira na to ko je na vlasti u njima“, rekla je ministarka.

Navela je i da su kroz projekat reforme javne uprave planirana sredstva i iz IPA fondova EU.

Obradović je rekla da je u parlementu ovlašćeni predstavnik Vlade Srbije, budući da je ministar finansija Siniša Mali, koji je poslanicima obrazložio predložene zakone, otišao na sastanka kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Predsednik Vučić sastao se danas sa ministrima u Vladi Srbije i direktorima javnih preduzeća zaduženim za strateške projekte iz oblasti infrastrukture, rudarstva, energetike i privrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.