U trendu

Od jajeta do pileće viršle – preko 50 propisa

Bezbednost proizvoda, kvalitet i sledljivost osnov su za poverenje potrošača u hranu poreklom iz Evropske unije, rečeno je novinarima iz Srbije u Ljubljani povodom završetka trogodišnjeg projekta EU „Kvalitetno, bezbedno, sledljivo – živinsko meso EU porekla“.

Projekat vredan 1,57 miliona evra realizovan je sa ciljem prepoznavanja kvalitetnog živinskog mesa i upoznavanja potrošača sa propisima EU koji obezbedjuju da do njih stigne bezbedno meso, uz potpunu sledljivost proizvodnje i kontrole kvaliteta.

Cilj informativno-promotivnog projekta EU, slovenačke države i slovenačkog udruženja GIZ mesna industrija, koji se zvanično završava u februaru 2017, jeste i povećanje potrošnje živinskog mesa.

Projekat je pod sloganom „Moje naj meso“ realizovan u protekle tri godine u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu.

Brigita Vindiš Zelenko, direktorka službe kvaliteta u Perutnini Ptuj, najvećem slovenačkom proizvodjaču živinskog mesa, istakla je značaj nezavisne unutrašnje i spoljne kontrole za bezbednost proizvoda koji stižu do potrošača.

Ona je za agenciju Beta rekla da se u procesu proizvodnje od jaja iz kojih se legu pilići do krajnjeg proizvoda, poput pilećeg filea ili viršle, poštuje više od 50 propisa.

Nosilac projekta GIZ mesna industrije novinarima iz Srbije je tokom prošlonedeljne studijske posete Sloveniji najavila i novi projekat čiji će cilj biti promocija svinjskog mesa.

U Perutnini Ptuj Srbiju vide kao tržište sa potencijalom, s obzirom da je potrošnja pilećeg mesa upola manja nego u EU, a da se u EU, kao i u svetu, očekuje rast potrošnje mesa, posebno živinskog, s ozbirom na trend zdravijeg načina ishrane.

Predsednik uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka istakao je da industriju živinskog mesa porede sa automobilskom industrijom po sofisticiranosti i tehnologiji, kao i konkurenciji.

Šimonka je rekao da vrhunski kvalitet proizvoda obezbedjuje integrisani lanac proizvodnje gde proizvodjač mesa i proizvoda pokriva ceo proces, od jaja, preko inkubatora, proizvodnje stočne hrane, kontrole, prerade mesa i proizvodnje preradjevina, do distribucije.

Kada je reč o Srbiji, gde je članica grupe Perutnina Ptuj preduzeće Topiko iz Bačke Topole, Šimonka je kazao da tržište još nije dobro regulisano.

Šimonka je rekao da u Srbiji ima 130 proizvodjača pilećeg mesa a da je samo 30 registrovano dok su ostalo mali proizvodjači koji su cenom konkurentni, ali kod njih nema sledljivosti proizvodnje radi bezbednosti potrošača.

Direktorka Topika Hermina Šerona rekla je da se od 2008. svi proizvodi pod brendom Perutnina Ptuj Topiko proizvode u Srbiji, po istim standardima kvaliteta kao u Sloveniji, osim proizvoda od ćuretine koja dolazi iz Slovenije.

Šerona je istakla da su ciljevi Topika još bolji kvalitet proizvoda, veća proizvodnja proizvoda od mesa sa dodatom vrednošću i unapredjenje percepcije piletine kao zdrave hrane u Srbiji.

EU inače podstiče proizvodjače mesa, ali i poljoprivrednike, da se više fokusiraju na kvalitet i zaštitu prirodne sredine.

U tom cilju Perutnina uvodi nove standrade u proizvodnji, poput „premijum“ tova koji podrazumeva posebne, bolje uslove za životinje, uključujući izlazak pilića napolje u ogradjeni prostor.

Istovremeno kompanija Pivka, drugi po veličini proizvodjač u Sloveniji, za tov koristi smeše iz svoje proizvodnje obogaćene omega tri masnim kiselinama i antioksidantom selenom. Zahvaljujući tome, Pivka ima čak dva sertifikata Viši kvalitet.

Janja Kokolj Prošek iz slovenačkog ministarstva poljoprivrede najavila je i novu nacionalnu šemu kvaliteta „Odabrani kvalitet – Slovenija“.

Za početak će se u okviru te šeme ovog i sledećeg meseca na policama u prodavnicama naći proizvodi iz grupa mleko i mlečni proizvodi i govedje i pileće meso a kasnije će tu oznaku dobiti i proizvodi iz drugih grupa prehrambenih proizvoda.

Uvodjenju znaka „Odabrani kvalitet – Slovenija“ za neki proizvod prethodi notifikacija u Briselu, što je garancija da se tom šemom ne krše pravila EU o konkurenciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.